Panzanella |
Panzanella to włoska sałatka, wywodząca się z Toskanii przygotowywana na wiele sposobów. Wykorzystuje się do niej pomidory, na które obecnie trwa sezon. Jest ich naprawdę pod dostatkiem, do wyboru, do koloru! Sałatka jest prosta, składa się w oryginale z pomidorów i czerstwego chleba bez soli, jednak można ją urozmaicić poprzez dodanie cebuli, kaparów, pieczonej papryki, filecików anchois, czy posiekanej papryki chili. We Włoszech chleb rozmiękcza się w wodzie i odciska, u mnie z kolei przygotowuje się go na patelni, by lekko zezłocony i wrzucony do sałatki pochłonął sos wytworzony z pomidorów, oliwy i octu. Ten chrupki akcent w sałatce dodaje jej atrakcyjności, dlatego tak często przygotowuję ją w tym okresie.
Na letnią szybką kolację jak znalazł!
Przepis własny
SKŁADNIKI dość orientacyjnie:
kilkanaście pomidorów różnego rodzaju i koloru (u mnie czerwone czereśniowe, zielone i malinówki). Ważne, by były dojrzałe!
2-3 kromki czerstwego chleba (najlepiej bez soli) lub ciabatty
1 cebula biała lub czerwona (u mnie biała cukrowa)
kilkanaście listków bazylii
oliwa z oliwek najlepszej jakości
ocet z czerwonego wina
sól morska, świeżo mielony pieprz
1 łodyga rozmarynu (mam szczęście, że rośnie u mnie w ogrodzie)
Pomidory przepoławiamy, układamy na talerzu. Dodajemy cebulę. Posypujemy solą morską i pieprzem. Ewentualnie dodajemy pozostałe składniki (wymienione we wstępie).
Skrapiamy oliwą i octem. Pieczywo kroimy lub w rękach rozdrabniamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię razem z rozmarynem. Skrapiamy obficie oliwą. Czekamy, aż chleb nabierze złotego koloru i aromatu z rozmarynu.
Skrapiamy oliwą i octem. Pieczywo kroimy lub w rękach rozdrabniamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię razem z rozmarynem. Skrapiamy obficie oliwą. Czekamy, aż chleb nabierze złotego koloru i aromatu z rozmarynu.
Układamy poszarpane pieczywo na sałatce. Dekorujemy listkami bazylii. Możemy przemieszać sałatkę rękoma.
Bon Appétit!
Bon Appétit!
Robiłam ją kiedyś, dodatkowo była jeszcze biała fasola. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka. Nie wiedziałam nic o niej, mimo iż interesuje się i smakuje w kuchni włoskiej. Od dawna szukam pomysłów na łatwe i szybkie przepisy na sałatki, które można zabrać ze sobą do pracy. Widzę przed sobą kolejną propozycję! :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię panzanellę właśnie w wersji z grzankami :)
OdpowiedzUsuń