piątek, 1 sierpnia 2014

Arbuzowe mojito

Przepis na mojito z arbuzem

To najlepszy przepis na arbuzowe mojito. Przygotowuję je tylko latem, kiedy mam dostęp do soczystych i słodkich arbuzów. Ma piękny kolor, chłodzi i rozluźnia. Brzmi jak recepta na dobry humor?! :-)


Mojito arbuzowe


Przepis własny

SKŁADNIKI na 3 szklanki:
0,8-1 kg słodkiego arbuza bez skórki i pestek
120 ml rumu (Bacardi)*
kruszony lód+lód do szklanek
1 limonka lub 1 cytryna na sok
garść listków mięty (duża)
1 czubata łyżka cukru brązowego

Arbuzowe mojito z miętą
*dostosujcie ilość alkoholu według Waszego smaku

Arbuza kroimy i wrzucamy do blendera wolnostojącego. Miksujemy. Sok z limonki lub cytryny przeciskamy i ucieramy w moździerzu z cukrem i miętą, aż powstanie syrop. Przekładamy do blendera i dodajemy kruszony lód. Dolewamy rum. Miksujemy pulsacyjnie i przelewamy do szklanek z lodem. 
Szklanki możemy udekorować plasterkami arbuza lub dodatkowymi listkami mięty. 

Bon Appétit!
Arbuzowe mojito przepis

Arbuzowy drink mojito



2 komentarze:

  1. Ma fantastyczny kolor. Idealny drink na upalny wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pieknie! ale ja nie znosze arbuza ;D wiem, jestem dziwna ;D

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com