Ciasto ucierane na kefirze z owocami |
Ciasto ucierane na kefirze z owocami i kruszonką to kwintesencja lata!W dodatku nie zabierze Wam wiele czasu. Upały minęły, można uruchomić piekarnik i zaprosić koleżanki na mały, słodki poczęstunek przy kawie. Ciasto ładnie wyrasta, dodatek brzoskwiń i borówek wpisuje się tu perfekcyjnie, a zwieńczeniem jest kruszonka kokosowo-lawendowa. Moje uwielbienie do lawendy w wypiekach rośnie z roku na rok i nie wyobrażam sobie teraz pieczenia bez słoika cukru lawendowego. W tym sezonie zrobiłam go już dwa razy i ciągle znika!
Kolejnym słodkim wypiekiem jaki zaprezentuję będzie sernik z musem borówkowym. Już teraz zapraszam!
Kolejnym słodkim wypiekiem jaki zaprezentuję będzie sernik z musem borówkowym. Już teraz zapraszam!
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Przepis autorski
SKŁADNIKI:
5 jajek (jajka wyjmuję na dzień przed pieczeniem)
1 niecała szklanka cukru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka kefiru (wlewam do szklanki i ogrzewam garnuszku z ciepłą wodą)
1/2 szklanki oleju ryżowego lub rzepakowego
5 dużych brzoskwiń
szklanka borówki amerykańskiej
Jajka ubijamy mikserem, stopniowo wsypujemy cukier, miksujemy aż masa lekko zgęstnieje.
Przesiewamy mąkę i mieszamy. Do kefiru wsypujemy proszek do pieczenia i na chwilę odstawiamy do momentu, aż zacznie się pienić. Naprzemiennie dodajemy do masy olej i kefir. Krótko miksujemy do połączenia.
Wylewamy masę do foremki wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i borówki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 55-60 minut w temperaturze 180 stopni góra-dół.
Po upieczeniu chwilę trzymamy w piekarniku i dopiero wyjmujemy.
100g zimnego masła
4 łyżki cukru lawendowego
1/2 szklanki mąki
2 łyżki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Bon Appétit!
Aż ślinka cieknie :) Piękna zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs http://kociolek-pysznosci.blog.pl/2015/08/24/konkurs-z-rossi-pl/
robię podobne z maslanką-to najlepsze ciacho swiata!
OdpowiedzUsuń