poniedziałek, 18 listopada 2013

Muffiny czekoladowe z bananami



Muffiny czekoladowe z bananami to jest to! Połączenie tych dwóch składników: bananów i czekolady uważam za prawie tak trafne, jak malin z czekoladą. 
Na pewno znacie taką sytuację: Dzwoni telefon, a Ty w słuchawce słyszysz: "Kochana, zajrzę dziś do Ciebie za godzinkę". Od razu wpadasz w panikę i myślisz, czym ugościć przyjaciółkę?! Mam dla Ciebie radę i przepis na przepyszne, bardzo puszyste i w dodatku szybkie babeczki. Do tego dobra herbata, a przyjaciółka będzie w siódmym niebie :-)


Przepis własny

SKŁADNIKI na ok. 12-14 babeczek:
2 duże dojrzałe banany rozgniecione widelcem
50 g masła roztopionego i ostudzonego
pół szklanki maślanki
1 łyżka miodu
2 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
cukier waniliowy (1 saszetka lub łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego)
1/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżka czekolady w proszku (użyłam Nestle)
50 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
szczypta soli

Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem.
Rozdzielamy składniki suche i mokre.
Jajka rozkłócamy, dodajemy miód, maślankę i ostudzone masło. Mieszamy łyżką. W drugiej misce łączymy mąkę, cukry, proszek, sodę, sól i wlewamy składniki mokre. Dodajemy dwa rozgniecione banany i groszki czekoladowe. Mieszamy krótko do połączenia składników.
Przekładamy do foremek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 23-25 minut.

Bon Appétit!




6 komentarzy:

  1. Śliczne muffinki :) Uwielbiam wszystkie wypieki z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bananowe jadłam i lubię, czekoladowe tak samo. Ale ich połączenie to dla mnie "nowość". Może nie zaskoczenie, ale chętnie przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i banan to niezwykle zgrany duet :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com