Sałatka z quinoa i szparagów |
Sałatka z quinoa i szparagów Was zachwyci! Tego jestem więcej jak pewna!Niebanalna, składająca się z zaledwie kilku składników. Pożywna i bardzo zdrowa z komosy ryżowej (quinoa) i szparagów. Dla tych, którzy dbają o zdrowy tryb życia i dobre odżywianie jak znalazł!
Komosa ryżowa to zdecydowanie superfood, a moja fascynacja nią rośnie z roku na rok. Sięgam po nią najczęściej, kiedy przygotowuję sałatki, jest jednak świetnym dodatkiem do ryb oraz bazą do kotlecików, które znajdziecie na blogu.
Sałatka powstała przypadkiem, kiedy miałam ochotę na coś lekkiego, ale wyszła tak dobra, że powtarzam ją bardzo często.
Tych z Was, którzy wielbią komosę jak ja zapraszam po inne przepisy z jej użyciem:
Przepis autorski
SKŁADNIKI dla 2 osób:
1/2 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa)
1 mały pęczek szparagów zielonych (ok. 8 pędów) lub wedle uznania
1/2 kubka mrożonego zielonego groszku
50g sera pleśniowego (u mnie Lazur)
2 łyżki oliwy z oliwek
Komosę ryżową gotujemy z dodatkiem soli i oliwy według opisu na opakowaniu. Studzimy. Groszek wrzucamy na wrzątek, a następnie przepłukujemy lodowatą wodą. Patelnię rozgrzewamy, nalewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy szparagi (wcześniej odrywamy zdrewniałe końce, myjemy szparagi i kroimy na 3 kawałki). Smażymy kilka minut z obu stron. Przekładamy do sałatki.
Ser kruszymy lub kroimy w kostkę. Dodajemy natkę i szczypiorek. Łączymy z dressingiem.
DRESSING:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka musztardy (u mnie chrzanowa)
szczypta pimentonu (wędzonej papryki)
sol, pieprz świeżo mielony
Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku i potrząsamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
oraz:
pół pęczka natki pietruszki
szczypiorek
Bon Appétit!
świetne wykorzystanie szparagów!
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam komosy. Twoja sałatka wygląda tak wiosennie i lekko. Mniam!
OdpowiedzUsuń