Sałatka z komosy ryżowej i szpinaku |
Sałatka z komosy ryżowej i szpinaku z dodatkiem ciecierzycy i fety. W wiosennym, lekkim stylu doprawiona dressingiem paprykowym na bazie wędzonej słodkiej papryki (pimenton dulce). Zrobiona wieczorem i zapakowana w pojemnik świetnie nadaje się na lunch do pracy. Tego typu sałatki są syte i bogate w białko oraz inne wartości odżywcze.
W sezonie dodajcie do niej pomidorki czereśniowe lub malinówki. Ożywią sałatkę nie tylko kolorem, ale i smakiem.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
niecałe 3/4 szklanki suchej komosy ryżowej
2-3 garstki szpinaku (najlepiej baby)
1 szalotka
50-80 g fety
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
pół pęczka natki pietruszki
garść uprażonych płatków migdałowych
Komosę płuczemy na sitku i zalewamy wodą. Doprawiamy solą i łyżką oliwy. Gotujemy według opisu na opakowaniu, a następnie studzimy. Łączymy z umytym szpinakiem i ciecierzycą. Dodajemy posiekaną szalotkę, natkę oraz rozkruszoną fetę. Całość polewamy dressingiem, dekorujemy natką (możemy dać jej sporo) i uprażonymi płatkami migdałów.
DRESSING:
4-5 łyżek oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z połowy limonki
1 łyżka octu winnego lub sherry
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
łyżeczka papryki wędzonej (pimenton)
sól, pieprz świeżo mielony
Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sałatkę.
Bon Appétit!
Takie dania własnie lubię!
OdpowiedzUsuńJeju ale fajne!! musi być smaczne bo tak wyglada:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń