Ciasto z gruszkami i bezą |
Ciasto z gruszkami i bezą to mój absolutny faworyt ciast kruchych. Maślany, bardzo kruchy spód, uprażone gruszki z dodatkiem cynamonu, imbiru i skórki cytrynowej oraz słodka beza. Jedno z ciast, które da się modyfikować na różne sposoby, ponieważ będzie smakować nie tylko z gruszkami, ale jabłkami, porzeczkami, wiśniami czy rabarbarem. Proste w przygotowaniu, a gdyby nie liczyć czasu chłodzenia ciasta i prażenia gruszek (ja mam w słoikach swoje gruszki) to jest również szybkie w przygotowaniu, a jeszcze w szybszym tempie znika z foremki :-)
Przepis własny
SKŁADNIKI:
300g mąki pszennej
3 żółtka
150g zimnego masła
50g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (taki cukier robię sama)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%
FORMA PROSTOKĄTNA 36x25cm wyłożona papierem (tylko spód)
Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wsypujemy cukry i rozcieramy palcami, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy jednolite ciasto, formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą. Chłodzimy przez około 30 minut, a następnie rozwałkowujemy i układamy na spód formy. Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do lodówki ponownie na czas rozgrzania piekarnika do 180 stopni góra-dół. Pieczemy 12 minut do lekkiego zezłocenia.
Na podpieczony spód wysypujemy znaczną ilość bułki tartej i kaszy manny, wykładamy uprażone gruszki i bezę. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni, aż beza urośnie i zrumieni się. W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy 10 minut. W tym momencie dobrze jest włączyć termoobieg by wysuszyć bezę.
BEZA:
3 białka
150g cukru
szczypta soli
łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Powoli wsypujemy po łyżce cukru, aż cały cukier rozpuści się. Robimy to długo i cierpliwie, inaczej beza nie wyjdzie. Pod koniec ubijania wsypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko mieszamy.
oraz:
1,5 litrowy słoik z uprażonymi gruszkami (moje są z dodatkiem cynamonu, imbiru i skórki cytrynowej)
łyżka kaszy manny i łyżka bułki tartej do posypania ciasta
Bon Appétit!
Kruche z bezą i owocami zawsze wymiata;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńoj, coś mi się zdaje, ze jakbym tego ciacha spróbowała, to byłoby już po mnie ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
Pięknie się prezentuje :) To ciasto musi być pyszneeee.
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto. Z gruszkami musi być jeszcze smaczniejsze, aniżeli z jabłkami.
OdpowiedzUsuń