Kiedy najdzie Was ochota na słodkie śniadanie lub szybki deser zróbcie racuchy na białkach z truskawkami. Na pewno macie w lodówce białka, które zostają po wypiekach drożdżowych czy innych, a to doskonały sposób by je wykorzystać.
Bardzo puszyste racuchy z nutką wanilii, oprószone cukrem pudrem i podane z truskawkami i miętą. Prosto, szybko, smacznie!
Przepis własnySKŁADNIKI na 10 sztuk:
1 szklanka mąki
3 białka
3-4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego (lub łyżka ekstraktu z wanilii)
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
olej do smażenia (z pestek winogron lub ryżowy)
cukier puder
listki mięty lub melisy
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy cukier i cukier waniliowy (lub ekstrakt). Miksujemy, aż piana będzie dokładnie ubita. Dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z jogurtem i delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu. Wykładamy po 2 łyżki masy i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia na wolnym ogniu.
Wykładamy na talerze, oprószamy cukrem pudrem, układamy truskawki lub inne owoce. Na końcu dekorujemy miętą.
Bon Appétit!
Jadłam kiedyś takie białkowe placuszki i urzekły mnie smakiem. Muszę spróbować tych z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentują i muszą smakować wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńŁadne te racuchy, z truskawkami super połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Bardzo apetycznie wyglądają te racuszki. Zapisuję koniecznie do wypróbowania, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDomyslam się, że są niezwykle delikatne. U mnie jak racuchy to zawsze na drożdżach, ale warto spróbować i tej receptury
OdpowiedzUsuńTakie delikatne placuszki to idealne śniadanie. I do tego truskawki, mniam!
OdpowiedzUsuń