poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kompot z truskawek

Przepis na kompot z truskawek

Kompot z truskawek, czyli smak dzieciństwa. Podawany w każdym domu do dań kuchni polskiej, takich najbardziej tradycyjnych lub po prostu do ugaszenia pragnienia...Nie było dnia bez kompotu w moim domu. Baa!Nawet robiło się go w słoiki na zimę by móc cieszyć się smakiem truskawek w okresie zimowym. 
Zapraszam do chwili refleksji przy szklaneczce kompotu truskawkowego!



Kompot z truskawek - przepis

Przepis własny

SKŁADNIKI:
500-700g truskawek
1,5 litra wody (lub więcej)
0,5 szklanki cukru (lub więcej do smaku)*

* wszystko zależy od Waszych upodobań i słodkości truskawek. Ja osobiście nie lubię przesłodzonych kompotów.

Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek. Przekładamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania. Wtedy wsypujemy cukier i mieszamy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, a następnie studzimy. Rozlewamy do szklanek i pijemy.

Bon Appétit!

Kompot truskawkowy przepis

























Kompot z truskawek przepis

4 komentarze:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com