Strony

piątek, 13 czerwca 2014

Racuchy na białkach z truskawkami

Przepis na racuchy na białkach z truskawkami


Kiedy najdzie Was ochota na słodkie śniadanie lub szybki deser zróbcie racuchy na białkach z truskawkami. Na pewno macie w lodówce białka, które zostają po wypiekach drożdżowych czy innych, a to doskonały sposób by je wykorzystać.
Bardzo puszyste racuchy z nutką wanilii, oprószone cukrem pudrem i podane z truskawkami i miętą. Prosto, szybko, smacznie!



Racuchy na białkach z truskawkami

Przepis własny

SKŁADNIKI na 10 sztuk:
1 szklanka mąki
3 białka
3-4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego (lub łyżka ekstraktu z wanilii)
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
olej do smażenia (z pestek winogron lub ryżowy)
cukier puder
listki mięty lub melisy

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy cukier i cukier waniliowy (lub ekstrakt). Miksujemy, aż piana będzie dokładnie ubita. Dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z jogurtem i delikatnie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu. Wykładamy po 2 łyżki masy i formujemy okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia na wolnym ogniu.
Wykładamy na talerze, oprószamy cukrem pudrem, układamy truskawki lub inne owoce. Na końcu dekorujemy miętą.

Bon Appétit!


Racuchy na białkach przepis

6 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś takie białkowe placuszki i urzekły mnie smakiem. Muszę spróbować tych z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie się prezentują i muszą smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne te racuchy, z truskawkami super połączenie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają te racuszki. Zapisuję koniecznie do wypróbowania, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domyslam się, że są niezwykle delikatne. U mnie jak racuchy to zawsze na drożdżach, ale warto spróbować i tej receptury

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie delikatne placuszki to idealne śniadanie. I do tego truskawki, mniam!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com