Crema di fragola to popularny włoski deser składający się z sera mascarpone, ubitej śmietany (lub ubitych białek) i truskawek. Miałam okazję spróbować tego deseru w modnej restauracji Vapiano podczas mojego pobytu w Niemczech. To idealne zwieńczenie dobrego włoskiego posiłku! Masa jest bardzo puszysta, a w połączeniu z truskawkami smakuje po prostu niebiańsko :-)
Deser podajemy w pucharkach, szklankach lub ozdobnych słoikach. Ilość truskawek dowolna! Według mnie im więcej, tym lepiej!
Deser podajemy w pucharkach, szklankach lub ozdobnych słoikach. Ilość truskawek dowolna! Według mnie im więcej, tym lepiej!
Przygotowując deser korzystałam z przepisu znajomego Włocha Antonio, któremu dziękuję za pomoc :-)
Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym organizowanym przez Fabrykę form!
Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym organizowanym przez Fabrykę form!
Przepis od Antonio C.
SKŁADNIKI na 4 pucharki:
250ml zimnej śmietany 30% (lub 2 ubite na sztywno białka)
250g serka mascarpone
1 laska wanilii
2,5 łyżki cukru pudru
truskawki (dowolna ilość)
kakao do oprószenia
Śmietanę wlewamy do pojemnika i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i miksujemy do rozpuszczenia cukru. W osobnym naczyniu miksujemy serek mascarpone i łączymy z ubitą śmietaną. Najlepiej wówczas zrobić to tylko za pomocą łyżki lub mieszadła. Dodajemy wydrążone ziarenka wanilii i mieszamy.
Nakładamy do pucharków lub szklanek po ok. 2 łyżki kremu, układamy pokrojone truskawki i przykrywamy kolejną warstwą kremu. Oprószamy kakao, dekorujemy truskawkami, listkami mięty lub melisy. Schładzamy w lodówce ok. 15-20 minut lub dłużej.
Moja uwaga: Nie namawiam na drastyczną zmianę przepisu na Crema di fragola, ale polecam dodanie kilku kropli świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz 2 łyżki likieru Amaretto. Podkreślą smak kremu.
Bon Appétit!
mmmmmm mniam
OdpowiedzUsuńwow ale świetnie wygląda !
OdpowiedzUsuńśliczny deser :)
OdpowiedzUsuńMniam, coś pysznego :) Taki leciutki i delikatny :)
OdpowiedzUsuńDeser pyszny i łatwy. Z cyklu do powtórki :)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne plenerowe zdjęcia!
OdpowiedzUsuńże smaczne, to oczywiste, ale jak ślicznie wygląda ! Moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie podane <3
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł na letni deser, póki jeszcze są truskawki. No pięknie podany :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w konkursie!
Bardzo fajny pomysł na letni deser, póki są truskawki. No i forma prezentacji przemawia do mnie.
OdpowiedzUsuńPowodzenia w konkursie!
to arcydzieło :) tak pięknie wygląda że grzechem jest zjeść ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis mnie przekonał! Robię!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie lekko i puszyście. I te cudowne ujęcia!
OdpowiedzUsuńw jakich naczyniach należy podać deser? w 300ml czy można 200ml?
OdpowiedzUsuń