To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Najlepszy, bo od mamy, a wcześniej od babci!W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć tego wypieku. Puszyste, pięknie wyrośnięte ciasto z dodatkiem sezonowych owoców i ogromną ilością kruszonki migdałowej. Poezja smaku i wspomnienie dzieciństwa, kiedy babcia piekła bez przerwy mój ulubiony placek.
Pyszne, rozpływające się w ustach i smakuje z każdymi owocami. Polecam rabarbar, truskawki, maliny, wiśnie czy śliwki. Długo zachowuje świeżość, zwłaszcza kiedy przykryjemy je na noc ściereczką, choć jak każde drożdżowe smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu.
I pamiętajcie, że w przygotowaniu ciasta drożdżowego pośpiech nie jest wskazany. Delektujcie się procesem przygotowania tego ciasta, jakby było to Wasze najważniejsze zadanie dnia...i róbcie to z sercem :-)
SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
1 jajko+4 żółtka
niecałe 3/4 szklanki cukru
100g roztopionego masła (wystudzonego)
250ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
2 łyżki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
oraz:
ok. 500-600g truskawek (bez szypułek, dobrze umyte i pokrojone w plastry)
UWAGA: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową
Forma prostokątna ok. 20x30cm wyłożona papierem do pieczenia, posmarowana masłem i oprószona mąką
Drożdże rozkruszam w garnuszku, zasypuję dwiema łyżeczkami cukru z całej puli składników, zalewam kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego mleka!), posypuję mąką i odstawiam na ok. 10 minut. Czekam, aż dobrze urosną.
W tym czasie ubijam całe jajko i żółtka, dodając cukier i wanilię. Masa musi być dobrze ubita, bez śladów cukru.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję szczyptę soli i łączę z wyrośniętymi drożdżami. Dodaję po kolei ubitą masę jajeczną oraz ciepłe mleko. Wyrabiam około 10 minut, aż ciasto zacznie odklejać się od miski. Wlewam roztopione masło i wyrabiam dalej. Ciasto musi być jednolite i elastyczne. Wówczas posypuję je z wierzchu mąką, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto zwiększa znacznie swoją objętość i jest gotowe do dalszej pracy.
Po wyrośnięciu natychmiast przekładam ciasto do formy i ugniatam ręką nadając odpowiedni kształt. Układam truskawki i całość posypuję kruszonką. Dodaję niekiedy dodatkową porcję płatków migdałowych. Im więcej, tym lepiej!
Formę z ciastem odkładam na czas rozgrzania piekarnika. Ciasto wówczas ma czas, żeby jeszcze urosnąć.
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem i piekę 45 minut. Jeśli ciasto za bardzo się rumieni zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Ciasto bardzo rośnie, ale po upieczeniu pod wpływem truskawek i soku z nich lekko opada.
Jeśli pieczecie bez termoobiegu ustawcie piekarnik na 180 stopni góra-dół.
KRUSZONKA:
100g mąki
50g cukru
80g zimnego masła
pół szklanki płatków migdałowych
Wszystkie składniki łączę ze sobą, rozcieram między palcami masło, aż powstanie kruszonka.
Bon Appétit!
Takie rodzinne przepisy są najlepsze. Ciasto wygląda bardzo smakowicie. U mnie podobne piekła zawsze Babcia.
OdpowiedzUsuń