Strony

piątek, 6 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami przepis



To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Najlepszy, bo od mamy, a wcześniej od babci!W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć tego wypieku. Puszyste, pięknie wyrośnięte ciasto z dodatkiem sezonowych owoców i ogromną ilością kruszonki migdałowej. Poezja smaku i wspomnienie dzieciństwa, kiedy babcia piekła bez przerwy mój ulubiony placek. 
Pyszne, rozpływające się w ustach i smakuje z każdymi owocami. Polecam rabarbar, truskawki, maliny, wiśnie czy śliwki. Długo zachowuje świeżość, zwłaszcza kiedy przykryjemy je na noc ściereczką, choć jak każde drożdżowe smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. 
I pamiętajcie, że w przygotowaniu ciasta drożdżowego pośpiech nie jest wskazany. Delektujcie się procesem przygotowania tego ciasta, jakby było to Wasze najważniejsze zadanie dnia...i róbcie to z sercem :-)

Placek z truskawkami

Przepis mamy (najlepszy!)

SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
1 jajko+4 żółtka
niecałe 3/4 szklanki cukru
100g roztopionego masła (wystudzonego)
250ml ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
2 łyżki ekstraktu z wanilii
szczypta soli

oraz:
ok. 500-600g truskawek (bez szypułek, dobrze umyte i pokrojone w plastry)

UWAGA: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową

Forma prostokątna ok. 20x30cm wyłożona papierem do pieczenia, posmarowana masłem i oprószona mąką

Placek drożdżowy z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Drożdże rozkruszam w garnuszku, zasypuję dwiema łyżeczkami cukru z całej puli składników, zalewam kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego mleka!), posypuję mąką i odstawiam na ok. 10 minut. Czekam, aż dobrze urosną.
W tym czasie ubijam całe jajko i żółtka, dodając cukier i wanilię. Masa musi być dobrze ubita, bez śladów cukru.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję szczyptę soli i łączę z wyrośniętymi drożdżami. Dodaję po kolei ubitą masę jajeczną oraz ciepłe mleko. Wyrabiam około 10 minut, aż ciasto zacznie odklejać się od miski. Wlewam roztopione masło i wyrabiam dalej. Ciasto musi być jednolite i elastyczne. Wówczas posypuję je z wierzchu mąką, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto zwiększa znacznie swoją objętość i jest gotowe do dalszej pracy.
Po wyrośnięciu natychmiast przekładam ciasto do formy i ugniatam ręką nadając odpowiedni kształt. Układam truskawki i całość posypuję kruszonką. Dodaję niekiedy dodatkową porcję płatków migdałowych. Im więcej, tym lepiej!
Formę z ciastem odkładam na czas rozgrzania piekarnika. Ciasto wówczas ma czas, żeby jeszcze urosnąć.

Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni z termoobiegiem i piekę 45 minut. Jeśli ciasto za bardzo się rumieni zmniejszam temperaturę do 160 stopni. Ciasto bardzo rośnie, ale po upieczeniu pod wpływem truskawek i soku z nich lekko opada.
Jeśli pieczecie bez termoobiegu ustawcie piekarnik na 180 stopni góra-dół.

KRUSZONKA:
100g mąki
50g cukru
80g zimnego masła
pół szklanki płatków migdałowych

Wszystkie składniki łączę ze sobą, rozcieram między palcami masło, aż powstanie kruszonka.


Bon Appétit!

Przepis na najlepsze ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami


Milion smaków truskawek

1 komentarz:

  1. Takie rodzinne przepisy są najlepsze. Ciasto wygląda bardzo smakowicie. U mnie podobne piekła zawsze Babcia.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com