piątek, 20 lutego 2015

Brownies z bananami

czekolada i banan
Brownies z bananami

Brownies z bananami to poezja smaku. Rozkosz i niekończąca się przyjemność z obcowania tak trafnego połączenia jakim są banany i czekolada. Pyszne i szybkie, czego chcieć więcej?


ciasto z bananami

Przepis własny

SKŁADNIKI:
300g gorzkiej czekolady
3 łyżki mocnego espresso (ostudzonego)
200g masła
3 jajka
100g cukru brązowego
100g mąki pszennej tortowej
30g kakao
pół szklanki posiekanych migdałów bez skórki
2 dojrzałe banany

Foremka kwadratowa 21x21 cm


Brownie czekoladowe z bananami
Zdjęcie z telefonu


Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni z termoobiegiem. Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem i cukrem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do masy dodajemy po jednym jajku, espresso i miksujemy, a następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao. Miksujemy krótko do połączenia składników. Wylewamy do foremki. Posypujemy migdałami. Na wierzchu układamy przekrojone wzdłuż banany. 
Pieczemy 28-30 minut. Z wierzchu utworzy się skorupka z ciasta, a w środku ciasto będzie mokre i zbite, wręcz gliniaste.


Bon Appétit!

Brownies z bananami i migdałami

2 komentarze:

  1. Skoro tak chwalisz, to ja poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Banany i czekolada to połączenie idealne. Przepyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com