poniedziałek, 2 lutego 2015

Risotto z kurczakiem i pastą truflową

Risotto z truflami i kurczakiem

Risotto z kurczakiem i pastą truflową powstało w wyniku opróżniania lodówki jeszcze przed świętami. Została mi znaczna ilość pasty truflowej, którą chciałam spożytkować w rozsądny i smaczny sposób.
Jakiś czas temu prezentowałam Wam podobne danie, a mianowicie Orzotto z pastą truflową.
W tym przypadku wykorzystałam ryż i pominęłam borowiki oraz wywar z ich gotowania. Ale oczywiście możecie dodać kilka grzybów dla aromatu wedle uznania.
Dopełnieniem smaku i treściwym dodatkiem jest tutaj mięso z kurczaka, ponieważ na nim też gotowałam bulion. Powstało klasyczne danie kuchni włoskiej, które rozpieści z pewnością Wasze kubki smakowe i będzie stanowić wyjątkowy posiłek na codzień lub od święta. Jest wyśmienite!



Risotto z kurczakiem

Przepis własny

SKŁADNIKI dla 3 osób:
1 szklanka ryżu arborio
1 duża pierś z kurczaka
1 cebula lub 2 szalotki
1 duży ząbek czosnku
80 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki pasty truflowej
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek/oliwa truflowa
sól morska
pieprz świeżo mielony
natka pietruszki
ser Grana Padano do dania i do posypania
prażone płatki migdałów (do dekoracji)

oraz na bulion*:
700-900 ml wody
2 listki laurowe
gałązka lubczyku (u mnie mrożony)
kilka ziaren pieprzu
1 pietruszka pokrojona
1 marchew pokrojona
kawałek pora i selera
1 łodyga selera naciowego
pół łyżeczki rozmarynu
sól morska

*Do bulionu wykorzystujemy pierś z kurczaka, którą później kroimy wzdłuż włókien i dodajemy do risotto

Rozgrzewamy głęboką patelnię z oliwą, a następnie dodajemy połowę masła. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę smażymy, ale nie dopuszczamy do zrumienienia. Wsypujemy ryż,  mieszamy dokładnie, aż pokryje się tłuszczem. Po kilku minutach wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dolewamy ciepłego bulionu (przecedzonego) stopniowo i po trochu i bardzo cierpliwie czekamy, aż ryż wchłonie jego nadmiar i zacznie pęcznieć. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy pokrojone mięso z kurczaka (wyjęte z bulionu) oraz pastę truflową. Dodajemy masło oraz kilka łyżek startego sera. Mieszamy. Kiedy konsystencja risotto będzie kleista, a ryż idealny w smaku nakładamy na półmisek i posypujemy dodatkową porcją sera.
Danie możemy udekorować posiekaną natką pietruszki, prażonymi płatkami migdałów i skropić oliwą truflową.

Bon Appétit!

risotto z kurczakiem i truflami

Zima  we Włoszech

1 komentarz:

  1. Wyśmienite risotto. Uwielbiam Twoje potrawy inspirowane kuchnią włoską.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com