Absolutnie pyszna sałatka z kalafiora z lekkim i szybkim dressingiem na bazie oliwy, octu winnego, soku z cytryny i koperku. Na upalne dni, bo smakuje najlepiej, kiedy jest dobrze schłodzona. Do podania kawałek bagietki i białe wino. Świetna jako przystawka przed głównym daniem.
Bardzo polecam, zwłaszcza że to moje ostatnie uzależnienie i mogę ją jeść kilka razy w tygodniu.
Bardzo polecam, zwłaszcza że to moje ostatnie uzależnienie i mogę ją jeść kilka razy w tygodniu.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
1 kalafior średniej wielkości
pół pęczka koperku (posiekany)
sok z połowy cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek EV
1 mały ząbek czosnku (przeciśnięty) lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej
szczypta pieprzu
sól
pół łyżeczki cukru
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Musi być al dente, więc nie gotujemy zbyt długo. Wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy do miseczki. Studzimy. Polewamy dressingiem z oliwy, soku z cytryny, czosnku, pieprzu i koperku. Delikatnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na około 20-30 minut i podajemy z bagietką.
Bon Appétit!
u mnie b. często jest sałatka z kalafiora, ale surowego, w zależności od ochoty, różne dodatki, pomidor, ogórek, rzodkiewka zioła. a dresing na bazie oliwy lub lekki jogurtowy, nawet ostatni chyba wolę jogurtowy ;-), ale to taka faza
OdpowiedzUsuńrobię podobnie i też uwielbiam
OdpowiedzUsuńKalafior i koperek to połączenie idealne. Ja uwielbiam pieczonego kalafiora z winegretem.
OdpowiedzUsuń