środa, 2 lipca 2014

Lemoniada lawendowa

Lemoniada lawendowa przepis


Lemoniada lawendowa jest doskonałym napojem, gaszącym pragnienie w okresie letnich upałów. Smakuje świeżo i doskonale orzeźwia. Bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna. Tylko dla tych, którym nuta kwiatowa nie przeszkadza w napojach.
I taka ciekawostka: lawenda uspokaja, chroni układ nerwowy i gasi nasze skołatane nerwy! 


Lemoniada lawendowa


Inspiracja z niemieckiej gazety

SKŁADNIKI:
1 duża cytryna (wyszorowana i wyparzona)
2 łyżki wysuszonych kwiatów lawendy
200g cukru
1 łyżka miodu
1 litr wody mineralnej

Cytrynę delikatnie obieramy ze skórki i pozbawiamy białej błonki. Wrzucamy skórkę do garnka i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Zalewamy 1/4 litra wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie syrop. Odstawiamy z ognia i studzimy. Wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, miód oraz dodajemy suszoną lawendę. Rozlewamy do szklanek lub butelek  w równych ilościach i uzupełniamy pozostałą wodą mineralną (najlepiej dobrze schłodzoną). Napój najlepiej przecedzić przez sitko, oddzielając lawendę.
Możemy również użyć kostek lodu zamrożonych wcześniej z lawendą. 

Dekorujemy dodatkowo świeżo zerwaną lawendą dla efektu wizualnego! :-)

Moja uwaga: ususzoną lawendę możecie kupic w aptece lub mając do dyspozycji lawendę ogrodową (jak ja) ususzcie ją sami.

Bon Appétit!

Przepis na lemoniadę lawendową

Lemoniada z suszoną lawendą

Letnie Orzeźwienie 2014

2 komentarze:

  1. Musi byc pycha ;)

    http://closertotheedgeblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze ujęcia Agato. Ciekawa jestem jej smaku. Osobiście za lawendą nie przepadam, ale może w takim napoju przypadłaby mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com