Koniecznie musicie zjeść naleśniki z jagodami w tym sezonie. To prawdziwy smak lata! Naleśniki każdy zna i każdy lubi. To sposób na wszystkie posiłki dnia. Ja preferuję naleśniki na obiad i nie odmawiam sobie zjedzenia sporej ilości, zwłaszcza z takim jagodowym nadzieniem.
Przepis własnySKŁADNIKI na około 8-10 naleśników*:
1 duże jajko
szczypta soli
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
150-200g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 250 ml mleka
oraz:
jagody (2 szklanki lub wedle upodobań)
3 łyżki cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego**
olej z pestek winogron do smażenia
cukier puder do oprószenia
galaretka jagodowa, marmolada (opcjonalnie)
*w zależności od rozmiaru patelni
** jogurt z powodzeniem zastąpi Wam serek mascarpone, serek homogenizowany lub twaróg
Jajka rozbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier z wanilią. Ubijamy mikserem. Dodajemy naprzemiennie mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Ja zazwyczaj robię to na oko. Nigdy nie odmierzam składników.
Smażymy jeden po drugim z obu stron na lekko złoty kolor i odkładamy na ręczniki papierowe by wchłonęły tłuszcz. Do smażenia jednak używam naprawdę minimalnej ilości oleju z pestek winogron lub ryżowego.
Jagody dokładnie myjemy i osuszamy. Mieszamy z cukrem i jogurtem. Nadziewamy usmażone naleśniki i składamy w trójkąty. Dekorujemy cukrem pudrem, listkiem mięty i łyżeczką jogurtu naturalnego. Do naleśników możemy również podać domowej roboty galaretkę jagodową.
Bon Appétit!
piękności!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie zestawienie:)
OdpowiedzUsuńObowiązkowe śniadanie w lipcu :)
OdpowiedzUsuń