Pasta jajeczna to taki smak dzieciństwa. Z dodatkiem szczypiorku smakuje jeszcze lepiej. Ja preferuję ją na śniadanie lub kolację do świeżego pieczywa posmarowanego masłem. Nie ma nic lepszego i prostszego. Ale możecie poeksperymentować z takimi dodatkami jak żółty ser czy kukurydza. Mój kolega uwielbia również pastę jajeczną w połączeniu z pokrojoną szynką. Myślę, że to już kwestia upodobań. Ja przedstawiam najprostszy przepis znany mi od lat.
Polecam do pasty Domowe bagietki.
SKŁADNIKI:
4 jajka
1 łyżka musztardy (najlepiej chrzanowej)
3 łyżki majonezu
pieprz do smaku
pęczek szczypiorku
Ugotować jajka w lekko osolonej wodzie, żeby lepiej się obierały. Wystudzić, zalewając zimną wodą. Ostudzone jajka pokroić na desce, wkroić szczypior i połączyć z majonezem oraz musztardą. Doprawić do smaku pieprzem.
Moja propozycja: jeśli robicie przekąski na przyjęcie warto podać pastę na krakersach i ozdobić posiekanymi orzechami włoskimi. Będzie smacznie i bardziej efektownie.
Moja propozycja: jeśli robicie przekąski na przyjęcie warto podać pastę na krakersach i ozdobić posiekanymi orzechami włoskimi. Będzie smacznie i bardziej efektownie.
Bon Appétit!
Robię identycznie jak Ty :) Taka klasyczna wersja najbardziej do mnie przemawia :) Bardzo ładne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńPyszna. Lubię takie pasty. :)
OdpowiedzUsuńProsto i jak smacznie. Właśnie w tej prostocie tkwi siła. "Dupki" własnego wypieku?
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasty wszelkiego rodzaju na kanapki. Taka z jajkiem jest idealna :)
OdpowiedzUsuńPo prostu najlepsza pasta.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPięknie podane :-)
Klasyka jest doskonała
OdpowiedzUsuń