środa, 16 października 2013

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna to taki smak dzieciństwa. Z dodatkiem szczypiorku smakuje jeszcze lepiej. Ja preferuję ją na śniadanie lub kolację do świeżego pieczywa posmarowanego masłem. Nie ma nic lepszego i prostszego. Ale możecie poeksperymentować z takimi dodatkami jak żółty ser czy kukurydza. Mój kolega uwielbia również pastę jajeczną w połączeniu z pokrojoną szynką. Myślę, że to już kwestia upodobań. Ja przedstawiam najprostszy przepis znany mi od lat.

Polecam do pasty Domowe bagietki


SKŁADNIKI:
4 jajka
1 łyżka musztardy (najlepiej chrzanowej)
3 łyżki majonezu
pieprz do smaku
pęczek szczypiorku

Ugotować jajka w lekko osolonej wodzie, żeby lepiej się obierały. Wystudzić, zalewając zimną wodą. Ostudzone jajka pokroić na desce, wkroić szczypior i połączyć z majonezem oraz musztardą. Doprawić do smaku pieprzem.

Moja propozycja: jeśli robicie przekąski na przyjęcie warto podać pastę na krakersach i ozdobić posiekanymi orzechami włoskimi. Będzie smacznie i bardziej efektownie.

Bon Appétit!


7 komentarzy:

  1. Robię identycznie jak Ty :) Taka klasyczna wersja najbardziej do mnie przemawia :) Bardzo ładne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i jak smacznie. Właśnie w tej prostocie tkwi siła. "Dupki" własnego wypieku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pasty wszelkiego rodzaju na kanapki. Taka z jajkiem jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu najlepsza pasta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Klasyka jest doskonała

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com