piątek, 2 sierpnia 2013

Ciasto z porzeczkami



Ciasto z porzeczkami na zimno to moja kolejna propozycja letnia. W dniu, w którym przygotowywałam ten torcik panował niemiłosierny upał. Dobrze byłoby stronić od piekarnika.  Na szczęście przygotowanie spodu biszkoptowego i upieczenie go nie trwało zbyt długo. Przetrwałam. 
I tak w szybkim czasie powstał Torcik ze spodem biszkoptowym z lekką jak puch masą na bazie jogurtu naturalnego, kremówki i owoców.  Można również polać go galaretką z czerwonych owoców.  Ja postanowiłam udekorować go skromnie tylko owocami porzeczki.
Po sesji zdjęciowej za pomocą szprycy wycisnęłam jeszcze parę ozdób z kremówki, która została z innego deseru. Niektórzy z Was widzieli zapewne te zdjęcia na facebooku.



Zajrzyjcie na Fan Page. Znajdziecie tam więcej zdjęć z mojej "kuchni"!

Przepis własny

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 jajka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (taki cukier robię sama)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
80 g cukru
80 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA I WARSTWA OWOCÓW:
4 łyżki żelatyny
500 g czerwonej porzeczki (część odłożyć do dekoracji)
250 ml śmietany kremówki
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
7 czubatych łyżek jogurtu naturalnego


Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia



Piekarnik rozgrzać do temp. 160 stopni z termoobiegiem. Spód tortownicy wyłożyć papierem i posmarować masłem.
Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka z solą na sztywną pianę, dodając połowę cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę. Przesiać do niej mąki z proszkiem. Wyłożyć delikatnie ubitą pianę i połączyć delikatnie.
Ciasto wlać do tortownicy, wygładzić wierzch i piec 15-20 minut.

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej, ale nie wrzącej wody. Ostudzić.
Porzeczki zsunąć z gałązek za pomocą widelca. Umyć i osuszyć. Zblendować na mus, a następnie wymieszać z jogurtem naturalnym.
Śmietanę ubić stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i ekstrakt. Połączyć z musem owocowym i żelatyną. Wstawić do lodówki na ok. 10 minut, dopóki masa nie zacznie delikatnie gęstnieć. Trzeba doglądać.
Wylać masę na upieczony biszkopt i wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin.

Udekorować dowolnie!


Bon Appétit!




Przepis dodaję z przyjemnością do akcji Porzeczkowo

11 komentarzy:

  1. widzę że ktoś nie może spać, tak jak i ja :D
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie... idealne na letnie dni i jeszcze z dodatkiem sezonowych owoców, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanialy torcik! Kocham lato za ciasta pelne owocow :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Tak,garnuszek pełen porzeczek robi wrażenie,choć i ciasto niczego sobie:)

      Usuń
  4. rrrrrany, ale to pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj ależ cudownie letnie ciacho !! chyba wybiorę sie na działke..

    OdpowiedzUsuń
  6. Alez mi narobilas smaka na porzeczki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam lato za przepyszne owoce. Kusisz tym ciastem, oj kusisz :)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com