poniedziałek, 27 maja 2013

Trufle czekoladowe z Jackiem Danielsem

Mała słodkość, którą można zaproponować gościom do kawy. Trufle lekko wytrawne z nutą alkoholu. Wybrałam Jacka Danielsa. Są po prostu świetne!
Ich przygotowanie nie wymaga ciężkiej pracy. Ja robię je z prawdziwą przyjemnością. Poza tym fajnie jest się upaprać w czekoladzie podczas ich formowania :-)

Zamarzyła mi się wersja w takim stylu z użyciem starego aparatu taty i żarówek. Nie sądziłam, że takie skarby kryje piwnica mojego rodzinnego domu. Może wkrótce zaprezentuję Wam stary telefon, winyle, adapter i inne gadżety. Co Wy na to? 



Przepis własny

SKŁADNIKI:
200 g gorzkiej czekolady (minimum 50% kakao)
100 g masła (miękkiego)
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka miodu
3 łyżki Jacka Danielsa
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych

oraz:
kakao do obtoczenia trufli
papilotki  (małe)

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej (nad parującym z wodą garnkiem). Odstawić po rozpuszczeniu i chwilę odczekać, gdyż czekolada może być zbyt ciepła.
W tym czasie masło zmiksować z cukrem pudrem i miodem. Dodać orzechy i przestudzoną czekoladę. Chwilę miksować. Dodać Jacka D. Masę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, a po tym czasie formujemy w rękach trufle, obtaczamy w kakao i układamy w papilotkach. Wstawiamy ponownie do lodówki.


Bon Appétit!


Bądźcie na bieżąco i śledźcie mój profil na Facebooku


18 komentarzy:

  1. Mam marzenie mieć cierpliwość i zrobić kiedyś trufle. Jakoś oczekiwanie na stężenie powoduje u mnie rozpacz :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie poczęstunki do kawy, to ja się pisze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. takie trufelki to jest coś :)) można nawet zjeść trufle jackowe z Jackiem :))) w każdym razie pomysł superancki ! :))
    Pozdrawiam cieplutko,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój małżonek dostał od kolegów z pracy chyba 3 litrowego JD. Wiem już jak go wykorzystać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. boskie!:) nie pogniewałabym się jakby ktoś mnie taką chciał poczęstować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. już wiem, co zrobie na jakąś najbliższą imprezę.....:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam taką sama tapetę, Jacka również;)
    Trufle wyglądają bardzo elegancko i wytrawnie.
    Pozdrawiam,
    Lena

    OdpowiedzUsuń
  8. orzechy, kakao, alkohol, no i cukier... z takich składników... zawsze wyjądą " cuda na drucie" - super smaczne !!!!!!!!11

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam czekoladę, więc takie trufelki to zdecydowanie coś dla mnie ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietne zdjecia, a trufle chyba jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałabym być Twoim gościem :) Zdjęcia śliczne no i Jacek... PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na sesję zdjęciową. W ogóle ładne zdjęcią robisz.

    OdpowiedzUsuń
  13. jak cudownie wyglądają w tym pudełeczku <3

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com