czwartek, 24 lipca 2014

Frużelina z czarnej porzeczki

Frużelina z czarnej porzeczki

Frużelina z czarnej porzeczki jeszcze gorąca, bo przed chwilą zapakowałam ją w słoiczki :-) To rewelacyjny dodatek do naleśników, gofrów, babeczek, ciast i innych deserów. Warto przygotować ją latem, a zimą cieszyć się jej smakiem i wyjadać na przykład prosto ze słoiczka. Smak frużeliny z czarnej porzeczki jest wyborny, podobny do kisielu, ale z całymi owocami i bardziej gęsty, w konsystencji jak galaretka!Już wkrótce mam nadzieję wykorzystam ją do sernika lub strucli drożdżowej, a przepis oczywiście zamieszczę na blogu.
Frużelina nie wymaga pasteryzacji. Co ważne czarna porzeczka zawiera dużo pektyny, więc nie trzeba dodatkowo zagęszczać jej żelatyną. Naprawdę polecam mój sprawdzony przepis!A w przyszłym roku na pewno wykorzystam do frużeliny porzeczkę czerwoną.




Przepis na frużelinę z czarnej porzeczki

SKŁADNIKI na 2 słoiki:
500g czarnej porzeczki obranej z gronek, umytej i osuszonej
niecałe pół szklanki cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny+skórka cytrynowa
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+4 łyżki wody

Porzeczki przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, aż puszczą dużo soku. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy skórkę oraz dokładnie wymieszaną wcześniej mąkę z wodą. Mieszamy i gotujemy przez chwilę, aż frużelina zgęstnieje. Jeszcze gorącą przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. 
Przechowujemy w piwnicach lub spiżarniach jak inne przetwory.

Bon Appétit!

Frużelina z czarnej porzeczki przepis

Porzeczkowo mi 2014

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam na przepisy z wykorzystaniem tej frużeliny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy z tego przepisu mogę zrobić frużelinę z borówki amerykańskiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Będzie bardzo smaczna frużelina :-)
      Proszę tylko pamiętać, że owoce które mają mało pektyny będą potrzebować żelatyny. Wystarczy 1 łyżeczka rozrobiona w niewielkiej ilości ciepłej wody.

      Usuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com