Frużelina z czerwonej porzeczki |
Frużelina z czerwonej porzeczki to pyszny dodatek owocowy do deserów, lodów, naleśników, gofrów i ciast. Frużelinę robię dopiero od dwóch lat, ale tak podbiła nasze podniebienia, że zaczęłam przetwarzać coraz więcej owoców i produkować coraz to większe ilości słoiczków.
W ubiegłym roku podawałam Wam przepis na FRUŻELINĘ Z CZARNEJ PORZECZKI, którą wykorzystywałam zimą do pysznych ciast, np. Kakaowe ciasto z frużeliną porzeczkową lub do torciku, na który podam Wam przepis niebawem.
W ubiegłym roku podawałam Wam przepis na FRUŻELINĘ Z CZARNEJ PORZECZKI, którą wykorzystywałam zimą do pysznych ciast, np. Kakaowe ciasto z frużeliną porzeczkową lub do torciku, na który podam Wam przepis niebawem.
Tym razem zrobiłam 3 słoiczki frużeliny z czerwonej porzeczki i coś mi się zdaje, że w kolejny czwartek na rynku dokupię jeszcze ze 2 kg.
Poza tym jak już wiecie z mojego Instagrama i Facebooka zapakowałam w słoiczki frużelinę z czarnej porzeczki i agrestu. Na tą ostatnią podam przepis w poniedziałek :-) Już teraz zapraszam serdecznie!
Przepis własny
SKŁADNIKI:
1 kg czerwonej porzeczki
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 ml wody
szczypta cynamonu (jakieś pół łyżeczki)
Porzeczki dokładnie myjemy i obieramy z gronek (ja robię to przy użyciu widelca). Wrzucamy owoce do rondelka i zasypujemy cukrem. Gotujemy do momentu, jak porzeczki puszczą dużo soku.
Wlewamy rozrobioną z wodą mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dosypujemy cynamon. Gorącą frużelinę przekładamy do suchych słoiczków. Mocno zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem i tak studzimy.
Wlewamy rozrobioną z wodą mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dosypujemy cynamon. Gorącą frużelinę przekładamy do suchych słoiczków. Mocno zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem i tak studzimy.
Bon Appétit!
U mnie czerwona dopiero czeka na zapakowanie jej w słoiczki. Za to dziś w ruch poszła czarna w towarzystwie nektarynek :)
OdpowiedzUsuńpiekne zdjęcia!!! a porzeczki super!
OdpowiedzUsuńFrużelina wyszła fantastyczna ! Dziękuje za przepis :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię sobie bo jest SUPER :-)
OdpowiedzUsuń