Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną papryką |
Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta. Świetna i prosta, w sam raz na obiad czy kolację. Zawiera zaledwie kilka składników i to jej tajemnica. Bardzo w stylu greckim i smakiem nawiązuje do tejże kuchni.
Polecam Wam ją na lunch do pracy, ale wówczas należy pracę rozłożyć na etapy. Warto bowiem wcześniej przygotować kaszę bulgur oraz upiec paprykę. Dopóki pogoda się utrzymuje jadam właśnie takie sałatki. Ale już niedługo z pewnością przerzucę się na jesienne, kremowe zupy.
Polecam Wam ją na lunch do pracy, ale wówczas należy pracę rozłożyć na etapy. Warto bowiem wcześniej przygotować kaszę bulgur oraz upiec paprykę. Dopóki pogoda się utrzymuje jadam właśnie takie sałatki. Ale już niedługo z pewnością przerzucę się na jesienne, kremowe zupy.
Przepis autorski
SKŁADNIKI:
3 papryki czerwone
1 szklanka przygotowanej wcześniej kaszy bulgur
70g fety
kilkanaście oliwek kalamata
szczypta kuminu
sól morska
pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek
melasa z granatów
natka pietruszki
Papryki myjemy i wstawiamy na wyłożonej papierem blasze do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż skórka zacznie się porządnie marszczyć i przypiekać. Wkładamy do woreczka foliowego na parę minut i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w cienkie plasterki lub większą kostkę (jak Wam wygodniej).
Twoja propozycja to coś w sam raz dla mnie! Bardzo lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, lubię grecką kuchnię.
OdpowiedzUsuń