Kaiserschmarrn |
Kaiserschmarrn, czyli carski omlet to nic innego jak puszysty racuch z dodatkiem rodzynek. W Austrii stanowi śniadanie lub deser. Jego nazwa pochodzi od cesarza Franza Josepha I, na którego cześć przygotowano własnie to danie. Zamiast podać go w tradycyjnej formie, trzeba go rozerwać widelcem, co stanowi "nieład, bałagan", czyli "schmarrn".
Jest to proste w przygotowaniu danie, które z pewnością uda się każdemu. Koniecznie podane z marmoladą śliwkową. U mnie domowej roboty :-)
Przepis własny
SKŁADNIKI:
2 jajka
1/2 szklanki mąki
mniej niż 1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
garść rodzynek*
*jeśli przygotowujecie omlet na deser namoczcie rodzynki w rumie na kilka godzin wcześniej
oraz:
cukier puder do oprószenia, cynamon
marmolada śliwkowa
Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy cukier. Chwilę miksujemy, aż cukier rozpuści się. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z mlekiem i mąką. Do tej masy za pomocą łyżki dodajemy białka i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Dorzucamy rodzynki.
Rozgrzewamy patelnię i topimy masło. Wylewamy masę i smażymy na małym ogniu z obu stron. Patelnię najlepiej przykryć, dzięki czemu omlet usmaży się w środku. Rozrywamy na kawałki za pomocą widelca i przekładamy na talerze. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy z ulubioną konfiturą.
Jak dawno go nie jadłam, pyszności:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się prezentują;)
OdpowiedzUsuń