Syrop cynamonowy do zrobienia w dosłownie tyle, ile gotujemy wodę na herbatę. Dla wielbicieli cynamonu, słodkich kaw, herbat, grzanego piwa, a także trafny pomysł na prezent. Może być przechowywany dość długo, ponieważ konserwuje go cukier.
Wystarczy niewielka ilość by zamienić zwykłą kawę w niezwyczajny napój.
Z pewnością znacie tego typu kawy z kawiarni sieciowych. Ja nigdy po nie nie sięgam, bowiem są dla mnie za słodkie. A że nie słodzę herbaty od dzieciństwa, a do kawy wrzucam zaledwie 3 maleńkie kryształki cukru kandyzowanego, to każda z tych kaw przyprawia mnie o mdłości. Na szczęście reszta rodziny lubi takie dodatki do kaw, więc mam dla kogo je robić.
Jeszcze przed Świętami zamierzałam Wam zaprezentować syrop piernikowy, jednak z braku czasu nie zdążę :-(
Jeszcze przed Świętami zamierzałam Wam zaprezentować syrop piernikowy, jednak z braku czasu nie zdążę :-(
Przepis własny
SKŁADNIKI:
szklanka wody (250ml)
2 duże laski cynamonu
3/4 szklanki cukru (pół na pół ciemny brązowy z demerara)
W rondelku gotujemy wodę z laskami cynamonu. Wsypujemy cukier i czekamy, aż się rozpuści. Odstawiamy z ognia. Kiedy syrop ostygnie przelewamy do małej butelki. Wrzucamy wykorzystany cynamon (jedną lub obie laski).
Przechowujemy w temperaturze pokojowej. Butelka z syropem może stać w szafce, na blacie kuchennym lub w lodówce.
Bon Appétit!
Uwielbiam cynamon! Muszę koniecznie spróbować <3
OdpowiedzUsuńRobie :-)
OdpowiedzUsuńSuper!
UsuńFantastyczny pomysł! Od zawsze lubię kawę z cynamonem, ale syrop to coś wspaniałego! Wesołych Świąt! :D
OdpowiedzUsuńAgatko, przepiękne ujęcia :) Kawa z takim syropem musi smakować wyjątkowo dobrze.
OdpowiedzUsuń