środa, 5 listopada 2014

Herbata imbirowa - przepis

Przepis na herbatę imbirową z miodem

Herbata imbirowa, a właściwie napój imbirowy towarzyszy mi każdej jesieni w okresie przeziębień. Działa profilaktycznie, pomaga w infekcjach gardła, rozgrzewa oraz uspokaja. 
Imbir nie tylko leczy przeziębienia, ale ułatwia trawienie, łagodzi mdłości czy bóle miesiączkowe, dba o jamę ustną i leczy migreny. Polepsza również krążenie krwi oraz zwiększa koncentrację. 
Kupując go wybierzcie te wieksze okazy, zawińcie szczelnie w ręcznik papierowy, następnie w torebkę foliową i przechowujcie w lodówce.

Herbatkę robię na dwa sposoby. Zaparzam czarną herbatę i dodaję pokrojony imbir, sok z cytryny, a całość dosładzam miodem. Druga opcja, po którą sięgam najczęściej to zwykły wrzątek z tymi samymi dodatkami. Choć niekiedy różnią się one od siebie. Wszystko zalezy od tego, czym akurat dysponuję.
Nie żałuję imbiru, kroję w plastry i delikatnie rozcieram łyżeczką, dzięki czemu imbir daje ostrzejszy smak, wręcz piecze w język. Ten smak bardzo lubię.

PS. Już wkrótce zaproszę Was na ciasteczka imbirowe.

Przepis własny

SKŁADNIKI:
gorąca woda
1/2 cytryny
kawałek świeżego imbiru (ok. 3-4 cm)
1 łyżka miodu

DODATKI OPCJONALNE:
laska cynamonu
kilka goździków
szczypta kardamonu mielonego
plasterki pomarańczy lub limonki

Gotujemy wodę. W tym czasie obieramy imbir za pomocą małej łyżeczki.  Kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do szklanki. Przeciskamy sok z cytryny i wlewamy. Łyżeczką delikatnie rozcieramy imbir, dzięki czemu da nam więcej smaku (i ostrości). Możemy go również przecisnąć przez praskę lub zetrzeć. Wlewamy wodę i na chwilę przykrywamy szklankę spodeczkiem.
Napój dosładzamy miodem, mieszamy i niezwłocznie pijemy.

Bon Appétit!

Herbata z imbirem


6 komentarzy:

  1. uwielbiam imbir :) taka herbatka jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Herbatka imbirowa to coś dla mnie - jestem strasznym zmarzluchem, a imbir wspaniale mnie rozgrzewa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny napój na jesienne chłody. Czekam niecierpliwie na przepis na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ale polecam dodać miód i cytrynę jak napoj sie ochłodzi do temp. Ok. 40 st bo wysoka temperatura zabija vit. C i dobroczynne składniki miodu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę. Oczywiście wiem o tym. Nie zaznaczyłam w przepisie, bo to kwestia gustu czy ktoś dosładza herbatkę czy nie. A kto słodzi miodem ten wie jak z miodem postępować.

      Usuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com