Ciasteczka z czekoladą i krówkami to kruche, maślane ciasteczka wypełnione kropelkami z gorzkiej czekolady oraz krówkami. Idealne dla małych i dużych :-)
Bardzo łatwe w przygotowaniu i mogą stanowić cudowny podarek świąteczny. Takie słodkie prezenty zawsze cieszą!
Przepis własnySKŁADNIKI na 15 sztuk:
100g miękkiego masła
80g brązowego cukru
1 czubata łyżka miodu (u mnie wrzosowy)
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g kropelek czekoladowych
80g posiekanych krówek
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy miód i przesianą mąkę z proszkiem. Część ciasta możemy zmiksować, resztę wyrobić ręką.
Wrzucamy kropelki i krówki. Mieszamy ręką i formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładamy na blachę w odstępach, lekko rozpłaszczamy i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasteczka rosną i rozlewają się delikatnie na boki.
Po upieczeniu wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, są niezwykle kruche i maślane. Ale można przechowywać je w puszce i nic nie tracą ze swojej kruchości.
Bon Appétit!
Fantastyczne. :) Na pewno przygotuję u siebie. :)
OdpowiedzUsuńUrocze! W sam raz do kubka gorącej herbaty :)
OdpowiedzUsuńWow, ale pyszności. Na takie ciasteczka każdy się skusi:)
OdpowiedzUsuńAle mi się zachciało teraz krówek! Świetne ciasta, coś dla prawdziwego łasucha :)
OdpowiedzUsuńMmm, pychotki :) To zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuń