Za oknem szaro i bardzo zimowo. Nie potrafię funkcjonować normalnie, kiedy o 15 jest już właściwie ciemno. Niestety za tą porą roku nie przepadam. Podejrzewam, że większość z Was również. Mam dla Was jednak idealne ciasto na rozchmurzenie i poprawę nastroju. Kolejne ciasto z jabłkami. Tym razem zwykła szarlotka :) Znana i lubiana na całym świecie, pod różnymi nazwami, z jabłkami krojonymi na różne sposoby. Podstawą są antonówki i duża ilość cynamonu!
No to kto chce kawałeczek?
Przepis własny
SKŁADNIKI na ciasto:
200 g masła
3/4 szklanki cukru
pół szklanki wody
5 dużych jajek
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
oraz:
2-3 kg jabłek (najlepiej antonówek)*
2 czubate łyżki cynamonu
3/4 szklanki cukru
* dysponowałam 2 kg antonówki (następnym razem dam 3 kg)
Forma 20x30 cm wyłożona papierem do pieczenia
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Zasypać cukrem i odczekać aż puszczą sok. Potem przełożyć na sitko, odcedzić i dodać cynamon. Odstawić.
Masło roztopić z cukrem i wodą, a następnie ostudzić. Do tak przygotowanej i ostudzonej masy wsypać cukier waniliowy, wbić jajka i dokładnie miksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Masa musi być jednolita. Wtedy dzielimy ją na dwie części. Jedną wylewamy na blachę i wykładamy jabłka, a następnie przykrywamy drugą warstwą ciasta.
Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem przez 45 minut, pamiętając by w połowie czasu pieczenia zmniejszyć ją do 150 stopni.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, ozdobić listkami mięty.
Bon Appétit!
przepis czekał na publikację od końca września!
Idealne cisto na te szare krótkie dni:)
OdpowiedzUsuńDla mnie kawałek, tylko duuuży:)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o szarlotkę to zawsze jestem chętna do wyjadania!
OdpowiedzUsuńJa bardzo chetnie! To jablkowe nadzienie wyglada cudownie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki, skusiłabym się na kawałek:)
OdpowiedzUsuńpodzielam Twój nastrój... ja w dodatku nie mogę się obudzić o tej porze roku. Po prostu nie mogę wyjść spod kołdry.
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Koniecznie z dużą ilością cynamonu. Poproszę o kawałek:)
OdpowiedzUsuń