środa, 3 października 2012

Świeży makaron w sosie pomidorowym z bakłażanem, serem Grana Padano i czerwonym pieprzem

Domowy sos pomidorowy znacie już z tego przepisu. Tym razem do sosu dodałam bakłażana, który jest jednym z moim ulubionych warzyw i bardzo lubię z nim eksperymentować. To proste danie, w którym czuć smak i zapach wakacji. Zwłaszcza z powodu świeżych, gruntowych pomidorów, którymi jeszcze możemy się cieszyć. Zimą też będzie smakować, ale wtedy użyjcie pomidorów pelati z puszki.



Przepis własny

SKŁADNIKI dla 3 osób:
0,5 kg świeżego makaronu spaghetti (użyłam Casa Buratti z MAKRO)
1 duży bakłażan
ok. 1 kg słodkich pomidorów
szczypta cukru
3-4 ząbki czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek EV
ser Grana Padano (do starcia)
świeżo mielony czerwony pieprz
świeża bazylia do potrawy + kilka listków do dekoracji

oraz:
parę łyżek oleju z pestek winogron do smażenia bakłażana
sól



Makaron ugotowałam al dente. Odcedziłam. Pomidory umyłam, ponacinałam skórkę na krzyż i zalałam wrzątkiem.
Bakłażana umyłam w ciepłej wodzie, wytarłam i pokroiłam najpierw w plastry o grubości ok. 1cm. Każdy z plastrów nasoliłam i odłożyłam na ok. 20 minut. Następnie wypłukałam w zimnej wodzie, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju z pestek winogron.
Smażyłam do miękkości przez chwilę.



Pomidory obrałam ze skórki i pokroiłam. Przełożyłam do specjalnego, emaliowanego, wysokiego garnka, dołożyłam czosnek, szczyptę soli, cukru i zaczęłam blendować na gładką masę. Powoli dolewałam oliwę z oliwek. Należy robić to cierpliwie i czekać, aż sos delikatnie zacznie gęstnieć.




Kiedy sos będzie gotowy należy go podgrzać na małym ogniu do momentu zagotowania, wtedy wrzucić bakłażana i wymieszać. Dodać makaron, porwane w rękach listki bazylii i czerwony pieprz.
Makaron podałam z serem Grana Padano, ozdobiłam listkami bazylii i czerwonym pieprzem.


Bon Appétit!





9 komentarzy:

  1. Przepiękny masz durszlak! Gdzie taki zakupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba Malwinko!Durszlak jest z Villeroy & Boch. Tylko oni mają takie piękne gadżety kuchenne i porcelanę. Są drogie to fakt, ale taki durszlak to chyba już dożywotni będzie :)

      Usuń
  2. Durszlak rzeczywiście piękny :D Tez lubię gadżety z tego sklepu :)

    A makaron super - takie lubię, bez wielkiej ilości śmietanowego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. durszlak słodki :) a makaron wygląda baaardzo smakowicie :D Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ apetyczne danie. :) Uwielbiam takie makarony.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też uwielbiam bakłażana, jednak trzeba uważać bo nie do wszystkiego pasuje, ale u ciebie komponuje się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. danie dla mojej córki ona za pomidorowy da się zabić:) a jak dodam jej ulubionego baklazana to już hoho!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oblednie wyglada! A w twoim cedzaku sie zakochalam :) Cos mi sie zdaje, ze bede musiala zajrzec do Vileroy & Boch...

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com