Wątróbka drobiowa z cebulą |
Wątróbka drobiowa z cebulą to danie bardzo znane, ale niekoniecznie lubiane. Mnie również zajęło sporo czasu nim przekonałam się do jego smaku. Odpowiednio oczyszczone i przygotowane wątróbki smakują naprawdę wybornie. W połączeniu z innymi dodatkami jak cebulka, duszone jabłka, pieczarki czy czerwona kapusta mogą stanowić danie wyjątkowe.
Warto pamiętać o prawidłowym oczyszczeniu wątróbki z tzw. rzęch. Przecinamy wątróbkę wzdłuż czarnej lini i wykrawamy je. Pozbywamy się również krwistych kawałków i błon. No i najważniejsze: solimy zawsze na końcu, inaczej wątróbka stwardnieje.
Przepis mamy
SKŁADNIKI:
800g wątróbki drobiowej (u mnie indycza)
4 cebule posiekane w pióra
sól, pieprz
3 łyżki masła
mąka do obtaczania
Posiekaną cebulę dusimy na patelni z 1 łyżką masła, aż się delikatnie zezłoci. W międzyczasie wątróbkę dokładnie myjemy, osuszamy i robimy jej oględziny, a następnie przystępujemy do dokładnego oczyszczenia.
Kroimy na mniejsze porcje i obtaczamy w mące. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z rozpuszczonym masłem. Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy (robimy to na końcu, gdyż wcześniejsze posolenie wątróbki spowoduje, że stwardnieje). Dodajemy podduszoną cebulę, mieszamy i przykrywamy. Dusimy jeszcze parę minut (orientacyjnie 10 minut), aż smaki połączą się.
Wątróbka jest najsmaczniejsza prosto z patelni.
Podajemy ją z ziemniakami, surówką lub innymi ulubionymi dodatkami. Moje ulubione połączenie to ziemniaki i surówka z pora i marchwi lub surówka z kiszonej kapusty.
Bon Appétit!
Smacznie wygląda i zapewne tak smakuje;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPamiętam z dzieciństwa, jak babcia serwowała mi ten specjał. Dla dziecka to horror ;) Teraz po latach wątróbka smakuje mi jak nigdy, najlepiej z cebulką
OdpowiedzUsuńMniam. Lubię bardzo. Dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuń