Całoroczna surówka z pora, marchwi i jabłek często gości na moim stole. Podaję ją zazwyczaj do drugiego dania, którego ważnym elementem jest mięso. Surówka bowiem najlepiej komponuje się z polskimi niedzielnymi obiadami :-)
Jest szybka do wykonania i bardzo prosta. Nie trzeba jej przyprawiać, bowiem składniki same oddają swój smak.
A może zainteresuje Was Surówka z kiszonej kapusty?
A może zainteresuje Was Surówka z kiszonej kapusty?
Przepis własny
SKŁADNIKI:
3 marchewki
2 jabłka
połowa dużego pora (krojonego wzdłuż jego białej części)
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Obrane i umyte marchewki ścieram do miski na tarce o drobnych oczkach. Jabłka ścieram na grubych oczkach tarki. Z pora po umyciu zdejmuję pierwsze liście i kroję w talarki. Wszystko mieszam i łączę z majonezem i jogurtem.
Moja uwaga: Ilość jogurtu i majonezu dostosowuję do ilości startych warzyw, ponieważ nie lubię, kiedy surówka "pływa". Potraktujcie więc moje składniki jako orientacyjne!
Widzę, że ostatnio w Twojej kuchni króluje marchewka. Taka surówka to pyszny dodatek do obiadu i porcja witamin :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie surówki.:)
OdpowiedzUsuń