wtorek, 18 marca 2014

Surówka z pora i marchwi


Całoroczna surówka z pora, marchwi i jabłek często gości na moim stole. Podaję ją zazwyczaj do drugiego dania, którego ważnym elementem jest mięso. Surówka bowiem najlepiej komponuje się z polskimi niedzielnymi obiadami :-)
Jest szybka do wykonania i bardzo prosta. Nie trzeba jej przyprawiać, bowiem składniki same oddają swój smak. 


A może zainteresuje Was Surówka z kiszonej kapusty?



Przepis własny

SKŁADNIKI:
3 marchewki
2 jabłka
połowa dużego pora (krojonego wzdłuż jego białej części)
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego

Obrane i umyte marchewki ścieram do miski na tarce o drobnych oczkach. Jabłka ścieram na grubych oczkach tarki. Z pora po umyciu zdejmuję pierwsze liście i kroję w talarki. Wszystko mieszam i łączę z majonezem i jogurtem.

Moja uwaga: Ilość jogurtu i majonezu dostosowuję do ilości startych warzyw, ponieważ nie lubię, kiedy surówka "pływa". Potraktujcie więc moje składniki jako orientacyjne!

Bon Appétit!


Surówkowo witamy wiosnę!

2 komentarze:

  1. Widzę, że ostatnio w Twojej kuchni króluje marchewka. Taka surówka to pyszny dodatek do obiadu i porcja witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie surówki.:)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com