poniedziałek, 7 grudnia 2015

Sernik cynamonowy z suszonymi śliwkami

Sernik cynamonowy
Sernik cynamonowy z suszonymi śliwkami

Sernik cynamonowy z suszonymi śliwkami to genialny sernik w klimacie świątecznym, jaki upiekłam jeszcze w listopadzie. Byłam ciekawa jego smaku. Zawiera bowiem wszystko, co kojarzy się ze Świętami. Jest cynamon, ciasteczka korzenne speculatius (speculaas-popularne ciasteczka holenderskie), suszone, polskie śliwki, rum i skórkę pomarańczową. Smakiem zaskakuje, bo jest nietypowy. Połączenie korzennych ciasteczek z cynamonową masą serową daje nam niebanalne połączenie smakowe, które ożywia skórka cytrynowa i rum. Śliwki zatapiają się w masie, a marmolada dodaje słodyczy i pięknie rozlewa się na serniku. Problemem może być krojenie, bo najczęściej sama natrafiałam na śliwkę, która psuła mi szyki. Mimo, że moczyłam nóż we wrzątku i ocierałam ręcznikiem papierowym. Nie patrząc na tę niedogodność i tak z całego serca przekazuję przepis w Wasze ręce,bo jestem więcej jak pewna, że zarówno na Święta jak i w całym okresie zimowym, kiedy wszystko pachnie cynamonem będziecie czuli się skuszeni tym niebiańskim sernikiem.
sernik cynamonowy ze śliwkami

sernik ze śliwkami

sernik cynamonowy świąteczny

Przepis autorski

SKŁADNIKI na spód:
225g ciasteczek korzennych speculatius (kupiłam w Lidlu)
50g roztopionego masła

Tortownica 24cm, spód wyłożony papierem

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na proszek i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy spód foremki, ugniatamy i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

MASA SEROWA:
800g sera twarogowego mielonego co najmniej dwukrotnie (używam z lokalnej mleczarni)
4 jajka
250g śmietany 30%
3/4 szklanki cukru drobnego
2 łyżeczki cynamonu
1 budyń śmietankowy na 3/4 l mleka (opakowanie rodzinne)
1 łyżka ekstraktu pomarańczowego
skórka otarta z 1 wyparzonej, dużej cytryny
2 łyżki rumu (może być z moczenia śliwek)

Folią aluminiową owijamy szczelnie tortownicę trzykrotnie.
Kremówkę lekko spulchniamy mikserem, ale nie może być sztywna. Odstawiamy. Ser umieszczamy w dużym naczyniu lub w misie miksera i miksujemy krótko, dodajemy cukier, po jednym jajku i po każdym krótko miksujemy. Wlewamy śmietanę, ekstrakt, budyń, rum i skórkę; miksujemy tylko do połączenia składników, by nie spulchnić za bardzo masy serowej.
Wykładamy na  spód ciasteczkowy, wygładzamy. Układamy śliwki, najlepiej po dwie na jedną porcję sernika. Za pomocą łyżeczki wykładamy marmoladę śliwkową i staramy się ją rozprowadzić po serniku. Wkładamy tortownicę do większego naczynia żaroodpornego i powoli wlewamy wrzątek z jednego czajnika do połowy wysokości formy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 55 minut lub dłużej do idealnego wypieczenia.
Po upieczeniu studzimy sernik i chłodzimy kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).

oraz:
1/4 szklanki rumu
20 suszonych śliwek
10 łyżeczek domowej marmolady śliwkowej

Śliwki moczymy przez kilka godzin w rumie. Najlepiej na dzień przed pieczeniem.


Bon Appétit!

sernik z suszonymi śliwkami

sernik na święta nietypowy

5 komentarzy:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com