Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z makiem |
Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z makiem to jedna z propozycji świątecznych na ostatnią chwilę. To bowiem bardzo szybko ciasto ucierane z dodatkiem cytryny, pomarańczy i maku. Aromatyczne ze względu na cytrusy, ale ciekawe ponieważ zawiera również mak. To bardzo proste, puszyste, domowe ciasto, do którego przygotowania bardzo Was zachęcam. Z wierzchu polane lukrem i ozdobione srebrnymi kulkami. Z takim ciasto warto udać się w gościnę :-)
Przepis autorski
SKŁADNIKI:
200g miękkiego masła
4 jajka
180g cukru
40g maku
300g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z wyparzonej 1 cytryny i 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny i 1 pomarańczy (ok. 1/3 szklanki lub odrobinę więcej)
Forma keksowa o dł. 25 cm
UWAGA: Składniki muszą mieć temperaturę pokojową
Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i krótko mieszamy na małych obrotach miksera. Ścieramy skórkę z cytryny i pomarańczy, przeciskamy sok. Dodajemy do ciasta. Wsypujemy mak. Sprawdzamy konsystencję ciasta. Nie może być za gęste, ani za rzadkie (jednak jest bardziej gęste, podobne w konsystencji do ciasta na muffinki).
Ciasto przekładamy do formy i wygładzamy. Pieczemy 55-60 minut w temperaturze 170 stopni góra-dół (u mnie wystarczy 55 min.). Uchylamy po upieczeniu piekarnik i czekamy jeszcze 10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto na kratkę.
Po ostudzeniu ciasta przygotowujemy lukier, mieszając ze sobą dokładnie składniki do pożądanej konsystencji. Lukrujemy i ozdabiamy w dowolny sposób. Ja użyłam srebrne kuleczki.
7 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej)
Wszystkie składniki na lukier łączymy i polewamy ciasto.
Bon Appétit!
lubie,baaardzo lubię ...na świeta musi byc :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń