Kiełbasa pieczona z młodymi ziemniakami |
Kiełbasa pieczona z młodymi ziemniakami to danie letnie, które przyda się Wam zwłaszcza wtedy, kiedy pogoda nie dopisze i na ratunek przyjdzie piekarnik, bo kto w deszczu stałby przy grillu?
Danie z jednego naczynia, które robi się praktycznie samo. Kiełbasa, młode ziemniaki w mundurkach i małe cebulki. Do tego dania przygotowałam greckie tzatziki (Klik!) z dużą ilością koperku, aromatyczne od czosnku w dodatku bardzo zimne, dzięki czemu stanowiły wręcz idealny duet z parzącymi ziemniakami.
No i zimne piwo, aż się prosi :-)
Przepis własny
SKŁADNIKI:
4 kiełbaski (u mnie 3 białe, 1 śląska)
kilka młodych ziemniaków dobrze wyszorowanych
2 młode cebulki
3 listki szałwii
suszony rozmaryn
sól morska
pimenton dulce (papryka wędzona)
kilka kropli oliwy z oliwek
W naczyniu żaroodpornym układamy młode ziemniaki oraz kiełbaski (wcześniej robimy na nich nacięcia). Wszystko posypujemy solą, pimentonem oraz rozmarynem. Skrapiamy oliwą ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. W połowie pieczenia dokładamy cebulki, a tuż przed wyjęciem listki szałwii.
Pieczemy ok. 35-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a kiełbasa dobrze zrumieniona.
Podajemy z dowolnymi dodatkami jak: musztarda, chrzan, sos czosnkowy lub z ulubioną sałatką.
Bon Appétit!
Bardzo kuszący ten przepis z pieczoną kiełbasą.Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńGenialna sprawa, niby po prostu kiełbasa i pyrki, ale w takim wydaniu tworzą zupełnie nową całość.
OdpowiedzUsuń