Tzatziki do typowo grecki dip podawany do mięs z grilla, souvlaki, gyrosa i warzyw. Smakuje szczególnie w okresie letnim, najlepiej dobrze schłodzony. Składa się przede wszystkim z jogurtu naturalnego o gęstej konsystencji oraz startego ogórka. Pozostałe składniki dopieszczają smakowo dip, dzięki czemu smakuje naprawdę wybornie, a to smak Grecji, więc do niej właśnie się dziś przenosimy.
Będąc kilkakrotnie w tym kraju i na wielu wyspach jadłam tzatziki pod różnymi postaciami. Oprócz bazowego przepisu jogurt+ogórek+oliwa+sól pojawiały się przeróżne zioła jak koperek, oregano, natka pietruszki czy mięta. Zdarza się nawet dodanie pokruszonej fety do tzatzików.
Moją ubioną wersją, którą najczęściej przygotowuję w domu jest ta poniższa. Tzatziki podaję do młodych ziemniaków, gołąbków, mielonych kotletów i mięs z grilla.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
500ml gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego)
4-6 ogórków gruntowych (małych)
3-4 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
pół pęczka koperku
kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
1 łyżka octu z białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek+dodatkowo do dekoracji
sól grubo mielona, pieprz
Ogórki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki lub nie*. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
W dużym naczyniu mieszamy jogurt naturalny, oliwę, sok z cytryny, ocet, posiekany koperek i miętę, sól, pieprz oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z ogórkami, dokładnie mieszamy. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy dodatkową porcją koperku. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, by sos dobrze się schłodził. Najlepiej smakuje, kiedy jest naprawdę bardzo zimny.
* Jeśli macie ogórki od dobrego dostawcy i nie obawiacie się jeść ich ze skórką. Ja lubię skórkę zostawić.
Bon Appétit!
Bardzo lubię i często robię. Jednak nigdy jeszcze nie robiłam ze skórką, zawsze obierałam. Muszę spróbować Twoją wersję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tzatziki! Muszę wypróbować Twoją propozycje :)
OdpowiedzUsuńCiekawe przepisy, obserwuje i będę odwiedzać^^
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com
Idealny dodatek do grillowanych mięs i warzyw.
OdpowiedzUsuń