piątek, 5 czerwca 2015

Zapiekanka kalafiorowa

Zapiekanka z brokułami
Zapiekanka kalafiorowa

Zapiekanka kalafiorowa z brokułami i chrupiącą posypką z chleba. Bardzo smakowity obiad dla całej rodziny oczywiście do przygotowania w ekspresowym czasie. Przepis pochodzi z programu "Gotuj sprytnie jak Jamie". Podpatrzyłam go już w ubiegłym roku i skrupulatnie zapamiętałam. Zdecydowanie to moje smaki, a że pojawiły się już młode kalafiory i brokuły od razu wiedziałam, że  z początkiem sezonu przygotuję to danie. Z pewnością będę często je powtarzać.
Wprowadziłam kilka maleńkich, wręcz kosmetycznych zmian w sposobie przygotowania zapiekanki, co tyłko skróciło czas spędzony w kuchni.

Kalafior-przepisy

Przepis Jamie Oliver

SKŁADNIKI:
1 kalafior
pół brokuła (ok. 500g, resztę zamroziłam i wykorzystałam do zupy jarzynowej)
25g posiekanych migdałów (u mnie płatki migdałów)
3 kromki suchego chleba bez skórki
2 łyżki oliwy z oliwek
suszony tymianek (u Jamiego 2 gałązki świeżego tymianku)

SOS BESZAMELOWY:
500ml mleka
50g mąki
50g masła
3 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej (dodatek ode mnie)
sól, pieprz
100 g sera (u mnie parmezan)

Zapiekanka z kalafiora

Zapiekanka z kalafiora i brokuła

W rondelku z grubym dnem roztapiamy masło na małym ogniu i wsypujemy mąkę. Stopniowo dolewamy mleko i mieszamy rózgą, by nie było grudek. Kiedy sos zgęstnieje solimy, pieprzymy oraz dodajemy gałkę i przeciśnięty czosnek. Odstawiamy.
Kalafiora obieramy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut (dzięki temu skrócimy czas przygotowania zapiekanki). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy w naczyniu żaroodpornym. Tak samo postępujemy z brokułami. Gotujemy je jednak dłużej, by dały się łatwo zmiksować.
Po odcedzeniu przekładamy je do naczynia, w którym je blenderujemy na "papkę" i przekładamy do sosu beszamelowego. Dokładnie mieszamy. Tym sosem polewamy kalafiora.
Chleb rozdrabniamy w blenderze wraz z oliwą, tymiankiem i oliwą. Posypujemy zapiekankę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut. Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę serem.

Bon Appétit!

Zapiekanka warzywna

2 komentarze:

  1. kalafiory i brokuły to dla minie to !!! dzisaij kupilam kalafiora a twoja zapiekanka mnie inspiruje..

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam i kalafior i brokuł, to zdecydowanie zapiekanka dla mnie.

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com