Sałatka z zielonych szparagów |
Sałatka z zielonych szparagów w typowo wiosennym wydaniu. Zawiera rzodkiewkę, jajka ugotowane na twardo, pomidory suszone i koperek. Całość okraszona wspaniałym dressingiem musztardowym. Doskonała na lunch lub kolację. Niebanalna i bardzo prosta w wykonaniu z dostępnych obecnie składników. Naprawdę zachęcam do jej przygotowania!Zwłaszcza, że niebawem na szparagi będziemy musieli czekać kolejny rok.
Przepis własny
SKŁADNIKI dla 1-2 osób:
pół pęczka szparagów zielonych (8 sztuk)
5 pomidorków suszonych z zalewy lub więcej wedle uznania
2 jajka ugotowane na twardo
2-3 rzodkiewki pokrojone na plasterki
gałązka koperku
2-3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia (opcjonalnie)
Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Myjemy szparagi i grillujemy na patelni lub układamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy ok. 4 minuty, aż będą miękkie, ale nadal jędrne. Układamy na talerz. W sposób dekoracyjny układamy pokrojoną w plastry rzodkiewkę, posiekane pomidory suszone oraz posiekane jajka.
Dekorujemy koperkiem oraz polewamy dressingiem.
DRESSING:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
sól, pieprz
Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w małym zakręcanym słoiczku i mieszamy, by powstał jednolity dressing.
Bon Appétit!
Bon Appétit!
Właśnie czegoś takiego szukałam. Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuń