Makaron puttanesca, a dokładniej penne alla puttanesca. We Włoszech znany pod nazwą "makaron ladacznicy". Rodem z Kampanii. Jego głównymi, niezmiennymi składnikami są fileciki anchois, kapary i oliwki.
Robię go z domowym sosem pomidorowym. Latem smakuje wyjątkowo i jest to jedno z moich ulubionych dań.
Przepis własny
SKŁADNIKI:
300g makaronu penne
5 anchois w oleju
3 ząbki czosnku
łyżka kaparów
kawałek świeżej ostrej papryczki (lub płatki chili)
50-60g czarnych oliwek
600g sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów PRZEPIS (lub poza sezonem pomidory z puszki)
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Rozgrzewamy patelnię z oliwą i dodajemy fileciki anchois. Czekamy, aż się rozpadną. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz posiekane chili i smażymy przez 3 minuty. Wrzucamy całe oliwki oraz kapary. Dusimy 3 minuty. Wlewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy wedle uznania parmezanem, pecorino lub grana padano.
Bon Appétit!
Bon Appétit!
o rany! jakie pyszne! proszę, zostaw mi troszkę:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, choć ja nie lubię oliwek :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Strasznie dawno nie robiłam, będę musiała to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych przepisów na makaron :D mniam
OdpowiedzUsuńKlasyk i to przepyszny. Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuń