poniedziałek, 15 września 2014

Makaron alla puttanesca

Makaron alla puttanesca przepis

Makaron puttanesca, a dokładniej penne alla puttanesca. We Włoszech znany pod nazwą "makaron ladacznicy". Rodem z Kampanii. Jego głównymi, niezmiennymi składnikami są fileciki anchois, kapary i oliwki. 
Robię go z domowym sosem pomidorowym. Latem smakuje wyjątkowo i jest to jedno z moich ulubionych dań. 

Przepis na spaghetti puttanesca

Przepis własny

SKŁADNIKI:
300g makaronu penne
5 anchois w oleju
3 ząbki czosnku
łyżka kaparów
kawałek świeżej ostrej papryczki (lub płatki chili)
50-60g czarnych oliwek
600g sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów PRZEPIS (lub poza sezonem pomidory z puszki)
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Rozgrzewamy patelnię z oliwą i dodajemy fileciki anchois. Czekamy, aż się rozpadną. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz posiekane chili i smażymy przez 3 minuty. Wrzucamy całe oliwki oraz kapary. Dusimy 3 minuty. Wlewamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i łączymy z ugotowanym al dente makaronem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy wedle uznania parmezanem, pecorino lub grana padano.

Bon Appétit!


Makaron z anchois i kaparami


5 komentarzy:


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com