Sałatka, która wymaga od nas trochę pracy i czasu, ale jest tego warta. Moje ulubione warzywa bakłażan i cukinia, a wszystko z kuskusem i aromatycznym dressingiem. Idealna na upalne dni jako obiad. Nie trzeba więcej mówić, tylko zabierać się do przygotowania :)
Przepis własny
SKŁADNIKI:
2 duże bakłażany
duża cukinia
czerwona cebula
czerwona papryka
czarne oliwki (dowolna ilość)
kaszka kuskus (ok. 1 szklanki)
DRESSING:
kilkanaście łyżek oliwy z oliwek (np. Monini Delicato)
łyżka octu winnego białego (np. Monini)
3 łyżki balsamico
łyżka musztardy dijon
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
łyżka miodu
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
kilka liści mięty
kilka liści bazylii
oraz:
olej z pestek winogron do smażenia (np. Monini)
Kaszkę zalać wrzątkiem, ok. 1cm powyżej kaszki, osolić i przykryć. Odczekać 5 minut aż napęcznieje i odstawić do wystudzenia.
Bakłażany umyć, pokroić w plastry 1cm, każdy nasolić i odstawić na 30 minut, aż puszczą wodę. Umyć, dokładnie osuszyć, następnie każdy plaster pokroić w kostkę i smażyć na oleju z pestek winogron około 10 minut, ciągle mieszając.
Cukinię pokroić w plastry i również podsmażyć krótko. Ma być delikatnie przyrumieniona. Paprykę pokroić w większe kawałki i smażyć przez chwilę, aż będzie pół miękka.
Wszystkie warzywa wykładać warstwami do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Ja ułożyłam najpierw cukinię, potem paprykę i bakłażana, a na wierzchu cebulkę. Delikatnie przemieszałam do zdjęcia, żebyście mogli zobaczyć zawartość tego naczynia.
Zapiekać w piekarniku na funkcji grill w temp. 190 stopni około 20 minut, co jakiś czas mieszając warzywa. Następnie dokładnie ostudzić, wymieszać z kuskus, dodać oliwki, liście bazylii i liście mięty. Polać przygotowanym dressingiem i wstawić do lodówki na około 30 minut przed podaniem sałatki.
Zapiekać w piekarniku na funkcji grill w temp. 190 stopni około 20 minut, co jakiś czas mieszając warzywa. Następnie dokładnie ostudzić, wymieszać z kuskus, dodać oliwki, liście bazylii i liście mięty. Polać przygotowanym dressingiem i wstawić do lodówki na około 30 minut przed podaniem sałatki.
Bon Appétit!
Pyszna sałatka!
OdpowiedzUsuńWspaniałe kolory.
Mnie też podobają się kolory :) A bakłażana i cukinię bardzo lubie, połączenie tych warzyw jest idealne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Rzeczywiście pracochłonna sałatka:) ale bardzo ładnie się prezentuje. Osobiście wolę jednak cukinię w wersji na ciepło np. faszerowaną ;P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Oj musi być pyszna. Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
rany i bakłazan i cukinia mniam w sałatce jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńFakt, jak na sałatkę to bardzo pracochłonna, ale warto się trochę pomęczyć, by efekt był doskonały. Sama także lubię zapiekane warzywa, w tym cukinię i bakłażany. Mają niepowtarzalny smak. A do tego jeszcze kuskus...mmmm marzenie!
OdpowiedzUsuńDobrej nocy,
Edith
Smakowita!
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś wypróbować! Bakłażan i cukinia pasują do siebie idealnie, a jeszcze ten kuskus... Pycha!
OdpowiedzUsuńDressing niezwykle kuszący, ta sałatka to smak prawdziwego lata!
OdpowiedzUsuńA mi ta sałatka kojarzy się z końcówką lata:) Co mnie cieszy niesamowicie:) (jestem z tych co zimę kochają a za latem nie przepadają;)) No i sos. Istne marzenie:)
OdpowiedzUsuńKuskus! Uwielbiam wszystko z kuskusem i cukinią! :D
OdpowiedzUsuńHmm... Wszystkie składniki w tej sałatce bardzo lubię, więc na pewno ja wypróbuję po powrocie z Francji, bo nie mam niestety w kuchni piekarnika :( Pozdrawiam i zapraszam do mnie na opowieści kulinarne z Gandawy na http://meat-me-alive.blogspot.com
OdpowiedzUsuńzrobiłam i jest przeeepyszna :) nie zdazylam nawet zdjecia zrobic - tak szybko zostala zjedzona :P
OdpowiedzUsuńsałatka wygląda bardzo obiecująco, zapisuję przepis do wykorzystania:)
OdpowiedzUsuń