wtorek, 12 czerwca 2012

Brownies z truskawkami






Koleżanka mnie wczoraj zapytała, czy z okazji dzisiejszego meczu zrobię bliny z kawiorem! Muszę Was zmartwić, nie zrobię! W zasadzie nic nie zrobię! Z nerwów to chyba będę paznokcie obgryzać!
Ten mecz to będzie prawdziwa batalia, więc trzeba mocno trzymać kciuki, a póki co zapraszam na ciasto, żeby troszkę sobie życie osłodzić :) I to nie takie zwykłe ciasto...W końcu to brownies, a brownies wszyscy znają, jak również jego różne wersje, począwszy od zwykłego, tradycyjnego czekoladowego, poprzez te z orzechami, masłem orzechowym, migdałami, sernikobrownies, karmelowe, aż wreszcie na końcu brownies z owocami. Dziś polecam wersję z truskawkami.
Ciasto jest idealne! Rozpływa się w ustach i myślę, że posmakuje każdemu. 
A do popicia koktajl truskawkowy, jakżeby inaczej :)




A już wkrótce zapraszam na kolejny słodki przepis!


SKŁADNIKI:
300 g czekolady gorzkiej
200 g masła
100 g cukru
cukier waniliowy
100 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
30 dkg truskawek

Kwadratową foremkę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni z termoobiegiem.

Domyślam się, że są tacy, którzy z chęcią by tu coś wylizali! Nie cierpię tego i biję po łapkach! :)

Masło i czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ze szczyptą soli ubijać mikserem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy i zwykły cukier. Przelewać ostudzoną masę czekoladową, a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Połowę masy wylać do foremki, ułożyć pokrojone truskawki i zalać wierzch pozostałym ciastem. Piec 35 minut.




Bon Appétit!




25 komentarzy:

  1. Uuuuwielbiam. Z orzechami, z truskawkami, z wiśniami. Każda wersja jest pyszna. Wyszło idealnie i jak pięknie popękało na wierzchu :) Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uroczo popękało, prawda? A przy tym było takie miękkie i rozpływało się w ustach! :)

      Usuń
  2. Piękne jest! Nie wpadłabym na to, by wrzucić do brownie świeże truskawki :)
    Ja dziś na mecz zrobię chyba coś ekstra, bo na taką okoliczność to nie ma wyjścia. Doping musi być!

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doping musi być bez dwóch zdań, ale ja właśnie na tą okolicznośc to nic nie przełknę. Za duże emocje :) W stresie nie jem!

      Usuń
    2. Dziękuję za zaproszenie do fan page'a! Ale na Facebooku nie mogę Cię znaleźć :( Możesz mi podać pełny adres?

      Usuń
    3. Bardzo proszę! http://www.facebook.com/pages/Boron-Appétit/400188196688732 ale okienko jest też na stronie bloga po prawej stronie :)

      Usuń
  3. oojjj brownie tak zdecydowanie jestm na tak :) zwlaszcza z truskawkami!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne! Brownie - uwielbiam, w dodatku z truskawkami, mniam! Na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekolada i truskawki. Czy może być bardziej idealne połączenie? Ciacho rewelacja!

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo tak ta miska po czekoladzie zdecydowanie dla mnie ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialnie wygląda! jak Luby przestanie dietować, na pewno wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Malwinka!Niebo w gębie!Wyobraz sobie, że w weekend piekłam 2 brownies, jedno za drugim, bo domownicy się tak domagali, więc musiało smakować :)

      Usuń
  8. Pysznie, lepiej ciasto podjadać niż paznokcie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość że pięknie wygląda to i zapewne świetnie smakuje:) Bo jak takie połączenie czekolady i truskawki może nie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. gorzka czekolada i truskawki.. mm *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. czekolada + truskawki <3 genialnie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Agusiu,Ty jestes mistrzynia w pieczeniu ciast!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. czekolady nigdy za wiele, a jeszcze z truskawkami, pycha:)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda rewelacyjnie! Jeszcze te truskawki w czkoladzie :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam brownies :) A z piankami próbowałaś? Moja przyjaciółka jest mistrzynią brownies. Muszę jej podsunąć Twój przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie połączenie musi się udać. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com