Sałatka w azjatyckim stylu z marynowanym kurczakiem idealna na tę porę roku. Niezwykle prosta, w oparciu o treściwą i aromatyczną marynatę, która jest tutaj podstawą.
Kurczak komponuje się świetnie zarówno z ryżem jak i ulubioną kaszą. Często podaję go również z komosą ryżową. Spróbujcie swojego ulubionego połączenia. Sałatka jest pyszna!
Jeśli podaję ją na zimno to właśnie w takiej formie jak na zdjęciu. Jeśli na ciepło mieszam uprażony ryż w woku z kurczakiem, dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podsmażam i wykładam na talerze.
Jeśli podaję ją na zimno to właśnie w takiej formie jak na zdjęciu. Jeśli na ciepło mieszam uprażony ryż w woku z kurczakiem, dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podsmażam i wykładam na talerze.
Przepis własny
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
1 pierś z kurczaka
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub posiekany
1 łyżka miodu
kawałek świeżej papryczki chili (posiekanej) lub płatki chili
2 cm kawałek imbiru starty na tarce
oraz:
porcja ryżu lub komosa ryżowa
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z błon i kroimy w paski lub dużą kostkę. Mieszamy składniki marynaty i polewamy kurczaka. Mieszamy, naczynie przykrywamy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnie kurczaka wraz z marynatą smażymy w woku na rumiany kolor i studzimy.
Łączymy z uprażonym ryżem.
Skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny. Dodatkowo możemy również polać sałatkę olejem sezamowym.
Bon Appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com