poniedziałek, 15 lipca 2013

Sernik na zimno z truskawkami



Sernik na zimno z truskawkami na bazie waniliowych serków homogenizowanych to deser, który w sezonie letnim musi się u nas pojawić. Jego niewątpliwą zaletą jest brak pieczenia. Taki serniczek robimy też bardzo szybko, choć czas chłodzenia i tężenia masy bardzo się dłuży.
Masa jest puszysta i podwójnie waniliowa za sprawą waniliowych serków oraz ekstraktu z wanilii. Przepis krąży w mojej rodzinie od dawna. Jest pyszny i szybki,  dlatego serdecznie go Wam polecam!
Poza tym sezon truskawkowy dobiega końca. Warto go pożegnać najpyszniejszym sernikiem :-)

Bądźcie na bieżąco i śledźcie mój profil na Facebooku!


Przepis mamy

SKŁADNIKI:
5 serków waniliowych homogenizowanych po 150 g każdy (użyłam z lokalnej spółdzielni)
4 jajka (odzielone żółtka i białka)
1 szklanka cukru pudru
100 g miękkiego masła
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2,5 łyżki żelatyny
szklanka mleka

oraz:
truskawki (ok. 750 g)
2 galaretki truskawkowe

Tortownica 24-26 cm

Mleko podgrzewamy (ale nie gotujemy, bo żelatyna straci swoje moce żelujące) i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna rozpuści się. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodajemy po 1 serku waniliowym, ekstrakt waniliowy i razem miksujemy. Wlewamy powoli żelatynę i miksujemy. W osobnej misce ubijamy pianę i dodajemy ją do masy serowej, mieszając ręcznie za pomocą łopatki silikonowej lub drewnianej łyżki.
Masę wkładamy do lodówki na ok. 10 minut, a następnie przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy i ponownie wstawiamy do schłodzenia i stężenia. 
W tym czasie myjemy truskawki, obieramy i kroimy. Wykładamy na masę serową, która ponownie trafia do lodówki.
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, pamiętając by zmniejszyć ilość wody. Ja użyłam dwóch galaretek truskawkowych firmy Gellwe i wymieszałam je 650 ml wody.
Uważam, że taka ilość jest wystarczająca.
Galaretki należy ostudzić i wstawić do lodówki. Należy wyczuć odpowiedni moment, kiedy wylać ją do tortownicy. Jeśli będzie zbyt rzadka, to jest ryzyko, że wyleje nam się z formy.


Bon Appétit!






20 komentarzy:

  1. Smak dzieciństwa :) Jakiej pojemności mają być serki? Standardowo 150 g?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie.. uwielbiam truskaweczki..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki są pyszne niemal w każdej postaci! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi podobny, jest pyszny!:-) trzeba wykorzystywać truskawki dopóki jeszcze są!

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, mam ochotę na duży kawałek, został jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
  6. Boski talerz to po pierwsze, a po drugie takie serniczki to moje ulubione ciasta jak jeszcze je mogłam jeść. Pyszny truskawkowy to poezja dla mojego podniebienia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję ;) Nie sądziłam, że ten talerz może wzbudzić zachwyt :)

      Usuń
  7. Dorodne truskawki! Piękny sernik, idealny na lato!

    OdpowiedzUsuń
  8. No wspanialy,zawlasza prezentacja i ten talerz,pychota

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie mój ulubiony rodzaj serników. Wygląda przepięknie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne pożegnanie sezonu truskawkowego :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam go teraz na długi weekend i to jest ten smak z dzieciństwa, dlatego po stokroć dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedy wlewamy mleko z żelatyną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dodaniu serków hom. :-) Wszystko jest w przepisie :)

      Pozdrawiam,
      Agata

      Usuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com