Jaglanka z nasionami chia |
Jaglanka z nasionami chia to jedno z moich ulubionych śniadań, o ile nie najbardziej ulubione. Robi się je w parę minut, tyle ile wystarczy czasu na zagotowanie mleka w rondelku. Zazwyczaj przygotowuję jaglankę na różne sposoby, łącząc płatki jaglane z orkiszowymi, ryżowymi, z chia oraz z otrębami. Kiedy mam do dyspozycji świeże owoce tym lepiej. Nic tak nie dodaje im smaku jak truskawki, maliny, jagody czy borówka amerykańska. Jednak zimą, kiedy już nawet zapasy tych mrożonych owoców się kończą trzeba poradzic sobie w inny sposób. Podaję Wam jedną z wersji, gdzie wykorzystuję kiwi, bakalie i orzechy. Smakuje naprawdę wybornie i uwierzcie mi, że można się od tego uzależnic. Taka zimowa wersja jaglanki. W dodatku z chia, czyli nasionami szałwi hiszpańskiej, o której pisałam przy okazji publikacji Puddingu z chia i owocami.
A co do samych płatków jaglanych to produkt zbożowy, który zawiera cenne witaminy z grupy B oraz wiele innych składników (cynk, krzem, fosfor, wapń, żelazo, magnez), które mają korzystny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie. Zawierają lecytynę, która wspomaga pracę mózgu, a także regulują poziom cholesterolu. Dzięki temu, że są produkowane z prosa wyróżniają się licznymi wartościami prozdrowotnymi. Korzystnie wpływają na układ nerwowy, pokarmowy (niwelują problemy z zaparciami i wspomagają układ trawienny). Naprawdę polecam takie śniadanie!Jem conajmniej 2 razy w tygodniu :-)
Wersja letnia płatków jaglanych z truskawkami jest TUTAJ.
Przepis autorski
SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka
3 czubate łyżki płatki jaglanych (u mnie błyskawiczne)
1 czubata łyżka chia (nasion szałwi hiszpańskiej)
1 łyżka otrębów lub innych płatków np. orkiszowych (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki miodu (można dosłodzic również syropem klonowym lub ksylitolem)
2 plasterki kiwi
śliwka suszona, żurawina, morele suszone, pestki słonecznika
duża szczypta cynamonu
Do rondelka wlewamy mleko. Wsypujemy płatki jaglane, chia i cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu wrzenia. Płatki zaczną gęstnieć. Przekładamy je do miseczki. Polewamy miodem i dekorujemy dowolnymi owocami i orzechami. Posypujemy dodatkowo chia.
Bon Appétit!
Wygląda bajecznie pysznie! Myślałam o owsiance dziś rano na śniadanie, ale chyba skuszę się na jaglankę ;P Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przemiły komentarz i również pozdrawiam.
UsuńO! śniadanko jakie jada moja crka :) pycha i do tego pyszna i zdrowa!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że córka jada takie posiłki :)
UsuńPyszne śniadanko! Ja ostatnio jem owsiankę właśnie z płatkami jaglanymi :)
OdpowiedzUsuńPłatki jaglane i nasionka chia idealne połączenie dla mnie.
OdpowiedzUsuń