wtorek, 20 maja 2014

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto rosso z suszonych pomidorów


Pesto z suszonych pomidorów zwane również Pesto rosso. Nadaje się idealnie do makaronów (przepis na Makaron z kurczakiem i czerwonym pesto), kanapek czy pizzy. Łyżką pesto możemy również ożywić smak prawie każdej zupy.
Do pesto użyłam pomidorów suszonych pakowanych na sucho, które przywiozłam z Włoch. Jeśli jednak macie problem z ich dostaniem, a w sezonie nie produkujecie własnych pomidorów suszonych, możecie spokojnie użyć te z zalewy olejowej, jakie są dostępne w wielu sklepach.



Polecam również:


Przepis własny

SKŁADNIKI:
1 szklanka suszonych pomidorów (pakowanych na sucho, a nie w oleju)
garść uprażonych na suchej patelni migdałów bez skórki
3-4 ząbki czosnku
kilka listków bazylii
pół szklanki startego parmezanu
sól morska,  pieprz świeżo mielony
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
5-7 łyżek oliwy z oliwek lub więcej (wedle uznania)

Przepis na pesto z suszonych pomidorów

Pesto rosso

Pomidory zalewam szklanką gorącej wody. Czekam około godziny, aż namiękną. Odsączone wkładam do blendera, dorzucam uprażone migdały, czosnek, bazylię, sok z cytryny, ocet i oliwę. Na końcu dodaję starty ser. Blenduję na jednolitą masę i przekładam do słoiczka.
Pesto powinno być gęste, ale można dolać więcej oliwy.

Bon Appétit!

Przepis na pesto z suszonych pomidorów i migdałów


3 komentarze:

  1. Idealny dodatek do makaronów i nie tylko. Pięknie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Nie mogę uwierzyć, że jakoś jeszcze się nie zebrałam, żeby sama zrobić. No ale teraz już mam pyszny przepis od Ciebie, więc niebawem niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki ciekawy pomysł na pesto z migdałami!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com