środa, 9 kwietnia 2014

Tarta cytrynowa z bezą

Lemon maringue pie
Tarta cytrynowa z bezą


Tarta cytrynowa z bezą, czyli Lemon meringue pie. Klasyczna krucha tarta wypełniona rewelacyjnym cytrynowym budyniem i udekorowana z wierzchu czapą bezową, która nadaje całości eleganckiego wyglądu, a także smaku.
Z pewnością pięknie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Na pewno zadziwi tych, którzy jeszcze jej nie jedli, albo do tej pory nie przepadali za cytrynowymi deserami. Naprawdę polecam!


A może zainteresuje Was klasyczna wersja Tarty cytrynowej oraz Lemon coconut curd?

przepis na tartę cytrynową


Przepis BBC Good Food

SKŁADNIKI:
175 g mąki pszennej
100g zimnego masła
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki lodowatej wody

Forma do tarty 24cm wysmarowana masłem i posypana zmielonymi migdałami, mąką, kaszą manną lub bułką tartą

Mąkę przesiewamy do miski z solą, dodajemy cukier puder, masło i siekamy za pomocą specjalnego przecinaka do ciasta lub nożem. Dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto do momentu, kiedy składniki połączą się. Można dodać łyżkę śmietany lub 2 łyżki lodowatej wody.
Formujemy kulę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Następnie ciasto wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim spód oraz brzegi foremki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas rozgrzania się piekarnika do 180 stopni góra-dół.
Wykładamy papier do pieczenia na ciasto, wysypujemy kulki ceramiczne lub fasolę i pieczemy 15 minut. Następnie usuwamy papier z kulkami i pieczemy ciasto do zezłocenia przez 20-25 minut.


FARSZ:
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
100g cukru
125 ml soku z cytryny (z 2-3 cytryn)
skórka otarta z 2 wyparzonych cytryn
sok z 1 pomarańczy średniej wielkości+woda (całość 200ml)
85g masła
3 żółtka+1 całe jajko (białka zostawić do bezy)

W garnuszku mieszamy mąkę kukurydzianą, cukier, skórkę z cytryny. Wlewamy sok z cytryny, a do soku z pomarańczy wlewamy przegotowaną wodę. Całość musi liczyć 200 ml. Przelewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wówczas odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone masło, znów dokładnie mieszamy.
Do farszu wrzucamy pojedynczo żółtka i całe jajko. Gotujemy, aż masa porządnie zgęstnieje, pamiętając żeby cały czas mieszać.
Jeszcze ciepłą masę wylewamy na podpieczony spód. A następnie studzimy i dopiero wykładamy bezę.


BEZA:
4 białka
200g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Kiedy będą już dobrze ubite dodajemy po łyżce cukru i miksujemy cierpliwie dalej. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy tylko do połączenia.
Wykładamy na ciasto za pomocą szpatułki silikonowej, formując fale. Pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 minut, aż beza dobrze się wysuszy.

Bon Appétit!

Tarta cytrynowa przepis




Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

8 komentarzy:

  1. Przepiękna! I ten słoneczny kolor. Perfekcyjny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię ciasta cytrynowe a to wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczna! I ten kolor - obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Wyszła cudownie :) Jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, zgadzam się z poprzeniczkami- ten intensywnie żółty kolor jest rewelacyjny! A ciasto, no cóż, kwaskowy krem i słodka beza, to idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbuję przepis na swoje urodziny! WYGLĄDA CUDNIE!

    OdpowiedzUsuń


Dziękuję wszystkim za komentarze :) Mam nadzieję, że moje przepisy przypadną Wam do gustu :)
Fotografujcie potrawy z moich przepisów i przesyłajcie na maila: boronappeetit@gmail.com