Sałatka z łososiem i kozim serem |
Sałatka z łososiem i kozim serem smakuje naprawdę wybornie! Wystarczy dobrej jakości łosoś wędzony. Dodajcie jeszcze kozi ser, czerwoną cebulkę i mieszankę sałat. Najważniejszy jednak w tej sałatce jest dressing z suszonych pomidorów i kaparów. On odgrywa kluczową rolę i nadaje niesamowitego smaku całości. Podkreśla smak wszystkich składników. Przypomina trochę pesto rosso, ale jednak odkryjecie w nim zupełnie coś innego. Zachęcam do przygotowania!
Do sałatki pasuje pieczywo w postaci świeżego chleba, bagietki, ale również grzanki czy tosty, jeśli ktoś lubi. Do popicia proponuję sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i grejpfrutów.
Przepis jest przepisem autorskim, który powstał w trakcie opróżniania lodówki :-)
Przepis własny
SKŁADNIKI:
mieszanka sałat (sałata lodowa, masłowa, rukola, rzymska)*
50g sera koziego
1 mała czerwona cebulka
100g wędzonego łososia**
* u mnie rukola i sałata lodowa
** łososia możecie zastąpić szynką. Sałatka w takiej wersji również smakuje wyśmienicie
Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Dodajemy posiekaną w pióra cebulę. Układamy luźno zwinięte plastry łososia. Ser kroimy na mniejsze kawałki lub rozrywamy w palcach. Całość polewamy dressingiem. Dekorujemy listkami bazylii.
DRESSING:
pół słoiczka suszonych pomidorów z oleju
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki wody
1 łyżka kaparów
kilka listków bazylii
2 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
świeżo mielony pieprz, sól morska
Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Dressing będzie gęsty, co nie przeszkadza w wymieszaniu go z sałatką. Jeśli wolicie bardziej płynny, dodajcie więcej oliwy i wody.
oraz:
bagietka, chleb do podania
Bon Appétit!
genialne połaczenie !! mniam!
OdpowiedzUsuńPiękny talerz pełen dobroci!
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie, że zasiadam do tej sałatki i ...czestuje się, pycha!
OdpowiedzUsuńMyślę, że mojemu Połówkowi przypadłaby do gustu. Piękne kolory :)
OdpowiedzUsuń