Sernik na zimno z truskawkami na bazie waniliowych serków homogenizowanych to deser, który w sezonie letnim musi się u nas pojawić. Jego niewątpliwą zaletą jest brak pieczenia. Taki serniczek robimy też bardzo szybko, choć czas chłodzenia i tężenia masy bardzo się dłuży.
Masa jest puszysta i podwójnie waniliowa za sprawą waniliowych serków oraz ekstraktu z wanilii. Przepis krąży w mojej rodzinie od dawna. Jest pyszny i szybki, dlatego serdecznie go Wam polecam!
Poza tym sezon truskawkowy dobiega końca. Warto go pożegnać najpyszniejszym sernikiem :-)
Poza tym sezon truskawkowy dobiega końca. Warto go pożegnać najpyszniejszym sernikiem :-)
Przepis mamy
SKŁADNIKI:
5 serków waniliowych homogenizowanych po 150 g każdy (użyłam z lokalnej spółdzielni)
4 jajka (odzielone żółtka i białka)
1 szklanka cukru pudru
100 g miękkiego masła
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2,5 łyżki żelatyny
szklanka mleka
oraz:
truskawki (ok. 750 g)
2 galaretki truskawkowe
Tortownica 24-26 cm
Mleko podgrzewamy (ale nie gotujemy, bo żelatyna straci swoje moce żelujące) i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna rozpuści się. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem, dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodajemy po 1 serku waniliowym, ekstrakt waniliowy i razem miksujemy. Wlewamy powoli żelatynę i miksujemy. W osobnej misce ubijamy pianę i dodajemy ją do masy serowej, mieszając ręcznie za pomocą łopatki silikonowej lub drewnianej łyżki.
Masę wkładamy do lodówki na ok. 10 minut, a następnie przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy i ponownie wstawiamy do schłodzenia i stężenia.
W tym czasie myjemy truskawki, obieramy i kroimy. Wykładamy na masę serową, która ponownie trafia do lodówki.
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, pamiętając by zmniejszyć ilość wody. Ja użyłam dwóch galaretek truskawkowych firmy Gellwe i wymieszałam je 650 ml wody.
Uważam, że taka ilość jest wystarczająca.
Galaretki należy ostudzić i wstawić do lodówki. Należy wyczuć odpowiedni moment, kiedy wylać ją do tortownicy. Jeśli będzie zbyt rzadka, to jest ryzyko, że wyleje nam się z formy.
Bon Appétit!
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :) Jakiej pojemności mają być serki? Standardowo 150 g?
OdpowiedzUsuńTak! 150 g!
UsuńMusiał być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńCudnie.. uwielbiam truskaweczki..:)
OdpowiedzUsuńSerniki są pyszne niemal w każdej postaci! Mniam!
OdpowiedzUsuńSernik <3 Moja wielka miłość:)))
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobny, jest pyszny!:-) trzeba wykorzystywać truskawki dopóki jeszcze są!
OdpowiedzUsuńpycha, mam ochotę na duży kawałek, został jeszcze?
OdpowiedzUsuńBoski talerz to po pierwsze, a po drugie takie serniczki to moje ulubione ciasta jak jeszcze je mogłam jeść. Pyszny truskawkowy to poezja dla mojego podniebienia :-)
OdpowiedzUsuńA dziękuję ;) Nie sądziłam, że ten talerz może wzbudzić zachwyt :)
UsuńWłaśnie taki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDorodne truskawki! Piękny sernik, idealny na lato!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńNo wspanialy,zawlasza prezentacja i ten talerz,pychota
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mój ulubiony rodzaj serników. Wygląda przepięknie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne pożegnanie sezonu truskawkowego :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam go teraz na długi weekend i to jest ten smak z dzieciństwa, dlatego po stokroć dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńKiedy wlewamy mleko z żelatyną ?
OdpowiedzUsuńPo dodaniu serków hom. :-) Wszystko jest w przepisie :)
UsuńPozdrawiam,
Agata