W kuchni hiszpańskiej chorizo jest na każdym kroku. W gulaszach, we frittacie, sałatkach czy popularnych tapas. Bardzo lubię tę kiełbaskę, zwłaszcza w kompozycji z warzywami. Wolę wersję dulce (łagodna, słodka) od pikantnej, ale mimo to uwielbiam chorizo. Odwiedziła mnie niedawno dobra koleżanka z Madrytu i tak się złożyło, że oprócz innych przysmaków hiszpańskich obdarowała mnie właśnie chorizo. Wykorzystałam je m.in do dzisiejszej sałatki, składającej się również z cukinii, pomidorów suszonych, ziemniaków i orzeszków piniowych.
Jest pyszna zwłaszcza na lunch czy kolację. Bardzo syta i pełna smaków.
Bądźcie na bieżąco i śledźcie mój profil na Facebooku!
Bądźcie na bieżąco i śledźcie mój profil na Facebooku!
Przepis kuchni hiszpańskiej
SKŁADNIKI:
pół kg młodych ziemniaków
1 kiełbaska chorizo (ok. 100-150 g)
1 mała cukinia
3 łyżki orzechów piniowych (uprażonych na suchej patelni)
100 g pomidorów suszonych z zalewy
DRESSING:
3 łyżki octu sherry
6 łyżek (1/4 szklanki) oliwy z oliwek EV
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kilka nitek szafranu
sól morska, pieprz kolorowy
pół łyżeczki pimenton dulce
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Dobrze wystudzić, obrać i pokroić na plastry lub małe ćwiartki. Podsmażyć na patelni pokrojoną w plastry cukinię i przełożyć do ziemniaków. Na patelnię wrzucić pokrojoną w plastry kiełbaskę chorizo i wytopić. Dodać do ziemniaków wraz z pomidorami suszonymi i piniolami. Posypać sałatkę szczypiorkiem.
Polać sałatkę dressingiem.
Wymieszać oliwę z octem, pieprzem, solą, pimentonem i szafranem, starając się utrzeć szafran.
Bon Appétit!
Wygląda oblednie, aż mi się zachciało slonecznej Hiszpanii :):):):)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, tylko zastanawiam się, skąd wziąć główny składnik :(
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Dario! Chorizo bez problemu można kupić w naszym marketach i delikatesach :) A jeśli nie dostaniesz jednak, to proponuję użyć pikantnego salami.
UsuńPozdrawiam!
Rewelacyjna salatka! Mysle, ze zrobie jeszcze w tym tygodniu, bo mam wszystkie skladniki w domu :)
OdpowiedzUsuńpysznie ...
OdpowiedzUsuńZazdroszę takiej ilości szafranu !
OdpowiedzUsuńa kiełbaskę chorizo uwielbiam, tak bardzo, że sobie ją nawet wyprodukuję !!
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Melduje, ze zrobilam i pozarlam ze smakiem. Salatka pyszna!
OdpowiedzUsuń