Placek z rabarbarem i beza. Bo rabarbar i beza to idealnie dobrana para! Pyszne i pięknie prezentujące się ciasto upiekłam na niedzielne popołudnie jeszcze przed wylotem na wakacje. Smakuje wyśmienicie podane z filiżanką herbaty. Idealny niedzielny deser :-)
Przepis z gazety SÓL I PIEPRZ Maj/2003 z moimi licznymi modyfikacjami
SKŁADNIKI:
130 g masła
100 g cukru
1op. cukru waniliowego
kilka kropel esencji waniliowej naturalnej
3 żółtka
180 g mąki pszennej
180 g jogurtu naturalnego
5 łyżeczek zmielonych drobno migdałów (użyłam już zmielonych z Lidla)
7-8 łyżek mleka
MASA I BEZY:
400-500 g rabarbaru
3 białka
160 g cukru
Forma prostokątna 25x30
Masło utrzeć z cukrami i esencją waniliową. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać jogurt naturalny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami. Dodawać po łyżce i miksować. Dolać mleka w celu rozrzedzenia masy. Piekarnik rogrzać do 175 stopni z termoobiegiem. Wylać masę do formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia i natłuszczonej.
Piec 20-25 minut.
Rabarbar umyć i obrać, a następnie pokroić na mniejsze 2cm kawałki. Wrzucić do garnka, zalać kilkoma łyżkami wody i gotować dosłownie 3 minuty. Odcedzić i wyłożyć na upieczone ciasto.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodawać po 1 łyżce cukru i ubijać dalej. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać bezy. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temp, 150 stopni z termoobiegiem ok. 20 minut.
Bon Appétit!
Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńBezy z rabarbarem boziu ale to musi smakować mniam... , ciasto super wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo podoba mi się to, że są bezy ^^
OdpowiedzUsuńCiasto typowe na lato -pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie <3 Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńładny placuszek :)
OdpowiedzUsuńLubię z rabarbarem:)